(0)

Vad-Om Analys

Artikel om Vad-Om Analys

Den här artikeln förklarar vad-om-analys eller scenarieanalys på ett praktiskt sätt. När du har läst det kommer du att förstå grunderna i detta kraftfulla beslutsfattande verktyg.

Vad är en Vad-om-analys?

Hela dagen tar människor beslut; på jobbet, hemma eller var som helst. Vissa beslut fattas utan att tänka, men andra kräver seriöst övervägande, jämförelse och analys. Vad-om-analysen är en beslutsfattande metod som hjälper dig att fatta rätt beslut och fundera över vilken effekt den kommer att få i förväg. Det kan också förhindra att ingen enskild person kan fatta ett beslut, men att ett antal personer är ansvariga för det. Vad-om-analysen är också bra för det.

Denna metod är ett lämpligt sätt för både företag och individer att hitta olika scenarier. Det är särskilt användbart om uppgifterna är begränsade eller om ett företag behöver mer information innan de kan fatta beslut. Det bästa resultatet kan sedan väljas noggrant genom att granska de olika resultaten.

Exempel på vad-om-analys

En vad-om-analys handlar om att titta på vad som händer när vissa åtgärder vidtas. Från de olika scenarierna tittar du sedan på vilka resultat som bidrar mest till målet. Till exempel, om ett företag har en hög personalomsättning, vill de hitta ett nytt sätt att anställa nya medarbetare. De tar upp följande scenarier och bestämmer omedelbart fördelar och nackdelar:

  • Erbjuder permanenta kontrakt till alla tillfälligt anställda. Fördelen är att alla anställda vet vad som förväntas av dem och detta ökar lojaliteten. Nackdelen är att det är dyrare och det blir svårare att eventuellt behöva säga upp en anställd om de inte klarar sig bra.
  • Implementera en individuell bonus för varje anställd baserat på att uppnå sina individuella mål. Fördelen är att det kommer att stimulera anställdas prestationer. Det kan vara en nackdel om det leder till att anställda istället ser varandra som konkurrenter och börjar tävla med varandra.
  • Arbeta med frilansare så mycket som möjligt. Fördelen är att företaget endast betalar dem när det behövs. Nackdelen är att de är mindre lojala mot företaget.

Baserat på de ovan beskrivna möjliga situationerna kan företaget fatta ett beslut. Kostnader kommer naturligtvis att inkluderas i beslutet. Det primära målet är dock inte att begränsa sig till en enda lösning, utan att inkludera alla lösningar i beslutet.

Brainstorming teknik

I grund och botten är Vad-om-analysen en brainstormingsteknik . Det första steget i en Vad-om-analys är att identifiera möjliga lösningar, som visades i exemplet. Endast brainstorming med ett team kan leda till användbara scenarier. Som sådant kan Vad-som-analysen ses som en strukturerad brainstorming-övning som kan tillämpas i praktiskt taget alla skeden i affärsprocessen. Baserat på svaren på vad-om-frågorna, risker avslöjas. Ju mindre acceptabel risken är, desto mer troligt kommer lösningen inte att väljas.

5 grundläggande steg

Utförandet av vad-om-analysen kan skilja sig åt. I allmänhet är det klokt att följa stegen nedan för att uppnå ett bra resultat:

1. Sätt ihop ett team

En handledare måste sätta ihop ett team som kan komma med möjliga lösningar på ett problem som fastställts i förväg. Vad-om-analysen skulle vara meningslös om teamet inte har den nödvändiga kompetensen.

2. Utveckla “vad-om” -frågor

Tillsammans kommer teamet att utveckla “vad-om” -frågor som rör problemdefinitionen. Det handlar främst om användbara, kvalitetsidéer och de potentiella risker som dessa medför. Att fastställa fördelar och nackdelar hjälper verkligen.

3. Riskbedömning

Tillsammans kommer teammedlemmarna att ta hänsyn till hela listan över “vad om” -frågor de har kommit med tidigare. De kommer att utvärdera alla idéer och utvärdera möjliga risker som de olika scenarierna medför. Under denna fas bestämmer de också sannolikheten för misstag och de konsekvenser de skulle få.

4. Utveckla en rekommendation

Teamet överväger acceptansen av den potentiella risken. Baserat på det kommer de med en rimlig rekommendation för ett scenario. Om teamet förväntar sig att korrigerande åtgärder måste vidtas är risken oacceptabel. Om det inte är troligt att ytterligare åtgärder kommer att behövas är risken acceptabel och scenariot kan väljas. Det är förresten en bra idé att inte kasta bort de andra scenarierna ännu om den valda lösningen trots allt misslyckas.

5. Utvärdering

Valet görs för den tidigare valda lösningen. Det är viktigt att utvärdera på vägen och kontrollera om scenariot går som förutsagt. Ibland kan det vara nödvändigt att göra justeringar eller följa upp saker. Det är till och med möjligt att människor väljer att prova ett annat scenario.

Liknande artiklar

  • Not available •
3.5 (1)
  • Not available •
0 (0)
  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel