Vilken produkt eller tjänst använder du som du inte kan leva utan? Är det din smartphone? Facebook? Netflix? Spotify?
Du kanske upptäcker att använda dessa produkter undermedvetet. Du använder dem utan att ens tänka på det. Kort sagt, du är bunden till dessa produkter i ditt undermedvetna! Men vad är det då som gör att du ständigt återvänder till dessa produkter om och om igen?
En möjlighet är att de är ”vanebildande” produkter. Det innebär att du njuter av dem så mycket att de har blivit viktiga för ditt dagliga liv och att det är en naturlig del av vardagen att använda dem.
I detta avsnitt tittar vi på vad som krävs för att skapa och marknadsföra vanebildande produkter. Och vi undersöker hur du kan utveckla dem med hjälp av Hook-modellen.
Hook-modellen är en process i fyra steg för att utforma framgångsrika, vanebildande produkter. Modellen utvecklades av video-gaming och reklamexperten Nir Eyal i sin 2014 bok, ” Hooked .”
Cykeln är löst baserad på psykologen BJ Foggs beteendemodell som visar de steg som måste vidtas innan människors beteende kan förändras och nya vanor kan bildas. Eyal anpassade denna modell för att förklara vad som krävs för att en kund ska bli ”hooked” på en ny produkt.
Dagens marknadsplats är mycket upptagen och mediebruset är svårt att tränga igenom, men ”The Hook Model” hjälper varumärken att bryta igenom, ta tag i kundernas uppmärksamhet och – viktigast av allt – att bibehålla uppmärksamheten.
Att skapa produkter som är vanebildande innebär att kunderna är mer benägna att interagera och engagera sig i ditt varumärke och att vara lojala med det.
Ju fler resor genom cykeln som kunden går igenom desto starkare kommer dess band att vara till din produkt och desto mer sannolikt kommer hen att vara ”självutlösare”. Detta kan bidra till att minska långsiktiga kostnader för marknadsföring och behovet av riktad och hårdförsäljning.
I det här avsnittet tittar vi på en fyrstegsmodell för att tillämpa till din produktstrategi:
Inledningsvis kommer en kund sannolikt att vara övertygad om att använda din produkt med en extern trigger. Men efter flera turer genom ”Hook Cycle’2 kommer hen att börja associera din produkt med interna triggers.
Det innebär att varje gång hen börjar känna sig på ett visst sätt, vänder hen sig till din produkt. Med tiden kommer detta att bli en del av hens rutin och hen kommer att vara ”hooked”. I huvudsak kommer användningen av din produkt att bli en ny vana.
Sociala medieplattformar till exempel, utlöser det mänskliga behovet av att ansluta sig till grupper och säkerhetsprogram för t.ex. datorer spelar på människors rädsla för organiserad brottslighet på nätet.
Efter detta bör du ge dina kunder möjlighet att vidta åtgärder genom att tillämpa kundens upplevelse så enkelt som möjligt. Tänk på följande:
Människor kommer högst sannolikt inte vidta åtgärder om du tvingar dem ”hoppa genom mellan dessa steg”. Så, tänk på hur många steg de måste ta för att interagera med din produkt, och försök att minska områdena friktion eller fördröjning.
Amazons inköp med ett enda klick till exempel, tillåter användare att beställa produkter med bara ett musklick. Och självbetjäningstider i stormarknader betyder att kunderna kan betala sina varor utan att behöva stå i kö.
Variabla belöningar kan vara ett bra sätt att bygga kundlojalitet och locka folk att fortsätta komma tillbaka för att handla mer. De kan också göra din användarupplevelse mer spännande och engagerande.
Tänk till exempel på den oförutsägbarhet som gäller för spelautomater eller användningen av olika ”dekaler” och belöningar i spel som spelare kan tjäna när de har uppnått vissa mål.
Det finns tre typer av variabel belöning som du kan använda:
Notera:
Dessa tre typer av belöning kan överlappa varandra. Ett studieprogram kan till exempel hjälpa dig att skaffa nya färdigheter (Själv) genom att uppmuntra dig att söka upp dold information (Jakt) och dela kunskap med en grupp av studenter/elever (Gemensam).
Nu när du har intresserat din kund måste du få honom att investera i din produkt. Detta kommer att kräva att hen gör lite ”arbete”. Hen måste ”betala” dig tillbaka med något värdefullt till exempel hens tid, pengar, ansträngningar eller personuppgifter.
En investering kan innefatta att skicka en tweet till ditt företag, fylla i mer av hens Facebook- eller LinkedIn-profil, skriva en recension eller bjuda in kontakter för att ansluta.
Men för att få din kund verkligen ”hooked” måste du gå ett steg längre. Du måste använda hens investering eller feedback för att förbättra din produkt, så att hen övertalas att använda den igen.
Till exempel, som kund lägger till ytterligare detaljer i sin LinkedIn-profil, belönas hon med mer relevant innehåll, till exempel nyheter, jobbmöjligheter och potentiella anslutningar. Detta blir en utlösare för att fortsätta lägga till mer detaljer i sin profil och bygga upp sitt professionella nätverk. Och så vidare!
Om du kan utnyttja investeringar som människor gör för att bygga starkare, mer lockande trigger och belöningar ökar du chansen att uppmuntra vanligtvis att använda din produkt.
Tips:
Var noga med att inte fråga för mycket av dina användare. Blir du ”för mycket” kommer de ångra att de någonsin att svarade på din trigger i första läget.
Om du till exempel vill att någon ska anmäla sig till ditt veckovisa nyhetsbrev, fråga inte för mycket om personlig information. Du behöver självklart hens namn och e-postadress, men ber du om ytterligare uppgifter om t.ex. hens adress, jobb, lön och så vidare kan hen lätta tappa intresser på grund av den extra tid och ansträngning som krävs.
”Hook Model” togs fram av Nir Eyal i sin 2014 bok, ”Hooked.” Den beskriver en fyrastegscyklisk strategi som du kan använda för att designa och marknadsföra produkter som blir ”vanebildande”.
Genom att uppmuntra kunderna att gå igenom cykeln gång på gång, ökar deras lojalitet och önskan om produkten tills de till slut blir ”hooked” på den.
De fyra stadierna av cykeln är:
There are no similar listings
Reset© All rights reserved. Created with Voxel