VAD ÄR EN STRATEGI?
En strategi är ett sätt att beskriva hur du ska få saker gjorda. Den är mindre specifik än en handlingsplan (som talar om för vem-vad-när); istället försöker den brett svara på frågan “Hur kommer vi dit härifrån?” (Vill vi ta tåget? Flyga? Gå?)
En bra strategi kommer att ta hänsyn till befintliga barriärer och resurser (människor, pengar, makt, material, etc.). Det kommer också att följa den övergripande visionen, uppdraget och målen för initiativet. Ofta kommer ett initiativ att använda många olika strategier – tillhandahålla information, förbättra stödet, ta bort hinder, tillhandahålla resurser etc. – för att uppnå sina mål.
Målen beskriver målen för ett initiativ – hur framgång skulle se ut för att uppnå visionen och uppdraget. Däremot föreslår strategier vägar att ta (och hur man går vidare) på vägen till framgång. Det vill säga, strategier hjälper dig att avgöra hur du kommer att förverkliga din vision och mål genom den nitty-gritty värld av handling.
VILKA ÄR KRITERIERNA FÖR ATT TA FRAM EN BRA STRATEGI?
Strategier för ditt samhällsinitiativ bör uppfylla flera kriterier.
Har strategin:
- Ge övergripande riktning ? En strategi, såsom att förbättra erfarenhet och färdigheter eller öka resurser och möjligheter, bör peka ut den övergripande vägen utan att diktera ett särskilt snävt tillvägagångssätt (t.ex. att använda ett specifikt färdighetsträningsprogram).
- Passar resurser och möjligheter ? En bra strategi drar nytta av nuvarande resurser och tillgångar, såsom människors vilja att agera eller en tradition av självhjälp och gemenskapsstolthet. Det omfattar också nya möjligheter som en framväxande allmän oro för säkerhet i grannskapet eller parallella ansträngningar för ekonomisk utveckling i näringslivet.
- Minimera motstånd och barriärer ? När initiativ tar sikte på att åstadkomma viktiga saker är motstånd (även motstånd) oundvikligt. Strategier behöver dock inte ge en anledning för motståndare att attackera initiativet. Bra strategier lockar allierade och avskräcker motståndare.
- Nå de drabbade ? För att ta itu med problemet eller problemet måste strategier koppla ingripandet till dem som det borde gynna. Till exempel, om initiativets uppdrag är att få människor till anständiga jobb, når strategierna (att tillhandahålla utbildning och kompetensträning, skapa arbetstillfällen etc.) de för närvarande arbetslösa?
- Avancera uppdraget ? Sammantaget, är det troligt att strategier kommer att göra skillnad för uppdraget och målen? Om målet är att minska ett problem som arbetslöshet, är strategierna tillräckliga för att göra skillnad på sysselsättningsgraden? Om syftet är att förebygga ett problem, såsom missbruk, har faktorer som bidrar till risk (och skydd) förändrats tillräckligt för att minska användningen av alkohol, tobak och andra droger?
VARFÖR UTVECKLA STRATEGIER?
Att utveckla strategier är verkligen ett sätt att fokusera dina ansträngningar och ta reda på hur du ska få saker gjorda. Genom att göra det kan du uppnå följande fördelar:
- Utnyttja resurser och nya möjligheter
- Reagerar effektivt på motstånd och barriärer
- En effektivare användning av tid, energi och resurser
NÄR SKA DU UTVECKLA STRATEGIER FÖR DITT INITIATIV?
Att utveckla strategier är det fjärde steget i VMOSA-processen (Vision, Mission, Objectives, Strategies and Action Plans) som beskrivs i början av detta kapitel. Att utveckla strategier är det väsentliga steget mellan att ta reda på dina mål och göra förändringarna för att nå dem. Strategier bör alltid utformas innan du vidtar åtgärder, inte besluta hur du ska göra något efter att du har gjort det. Utan en klar uppfattning om hur, kan din grupps handlingar slösa tid och ansträngning och misslyckas med att dra nytta av nya möjligheter. Strategier bör också uppdateras regelbundet för att möta behoven i en föränderlig miljö, inklusive nya möjligheter och framväxande motstånd mot gruppens ansträngningar.
HUR UTVECKLAR DU STRATEGIER?
Återigen, låt oss hänvisa tillbaka till våra vänner på den fiktiva Reducing the Risk (RTR) Coalition som hoppas kunna minska risken för tonårsgraviditet i sitt samhälle. Vi kommer att gå igenom processen att utveckla strategier med denna grupp för att bättre förklara vem, vad och varför för strategier.
Precis som med processen du gick igenom för att skriva dina visioner och uppdrag och för att sätta upp dina mål, innebär utveckling av strategier brainstorming och samtal med medlemmar i samhället.
ORGANISERA ETT BRAINSTORMING-MÖTE MED MEDLEMMAR I DIN ORGANISATION OCH MEDLEMMAR I SAMHÄLLET
Kom ihåg att människor fungerar bäst i en avslappnad och välkomnande miljö. Du kan hjälpa till att uppnå detta genom att:
- Att göra möten till en plats där alla medlemmar känner att deras idéer blir lyssnade på och värderade, och där konstruktiv kritik öppet kan framföras. För att hjälpa till att nå dessa mål kan du posta några “grundregler” så att folk känner sig fria att uttrycka sig. Grundreglerna kan inkludera:
- En person talar i taget
- Man avbryter inte varandra
- Allas idéer respekteras
- Ta med fläktar eller värmare (om det behövs) så att folk kommer att trivas.
- Be medlemmar att eskortera varandra hem eller till sina bilar, tunnelbanan eller busshållplatsen om mötet blir sent.
- Tillhandahåller förfriskningar. Underskatta aldrig kraften i hemlagad mat, dryck och andra godsaker.
RTR-koalitionen höll brainstormingsessioner bland organisationsmedlemmar. De bjöd in lokala tonåringar, föräldrar, lärare, rådgivare, kyrkomedlemmar och andra samhällsledare att delta i lyssnarsessioner. Dessa användes för att hjälpa till att utveckla strategier för att minska risken för tonårsgraviditet. Hembakade kakor, frukt och kaffe hjälpte deltagarna att känna sig välkomna.
GRANSKA (IDENTIFIERA) MÅLEN OCH FÖRÄNDRINGSAGENTERNA FÖR DITT INITIATIV
- Dina mål för förändring inkluderar alla människor som upplever (eller är i riskzonen för) detta problem eller problem som åtgärdas av ditt initiativ. Kom ihåg att vara inkluderande; det vill säga inkludera alla som berörs av problemet eller frågan eller vars agerande eller passivitet bidrar till det. Till exempel skulle en koalition som RTR-koalitionen vilja inkludera alla tonåringar som potentiella mål för förändring, inte bara ungdomar som verkar särskilt utsatta, och föräldrar, kamrater och lärare vars handlingar eller underlåtenhet att göra skillnad.
- Dina förändringsagenter inkluderar alla som har möjlighet att bidra till lösningen. Med RTR-koalitionen kan exempel på förändringsagenter inkludera tonåringar, lärare, vägledare, föräldrar till tonåringar, lagstiftare och andra.
GRANSKA DIN VISION, UPPDRAG OCH MÅL FÖR ATT HÅLLA DIG PÅ RÄTT SPÅR
Det är bra att se över ditt uppdrag, din vision och dina mål för att säkerställa att dina strategier är i linje med de mål som uttryckts i ditt tidigare arbete.
ARBETA TILLSAMMANS FÖR ATT BRAINSTORMA DE BÄSTA STRATEGIERNA FÖR DITT INITIATIV
Följande lista med frågor kan vara en vägledning för att besluta om de mest fördelaktiga strategierna för din grupp:
- Vilka resurser och tillgångar finns som kan användas för att nå visionen och uppdraget? Hur kan de användas bäst?
- Vilka hinder eller motstånd finns som kan göra det svårt att uppnå din vision och mission? Hur kan du minimera eller komma runt dem?
- Vad är potentiella förändringsagenter villiga att göra för att tjäna missionen?
- Vill du minska det befintliga problemet, eller är det mer meningsfullt att försöka förebygga (eller minska risken för) problem innan de börjar? Om du till exempel försöker minska tonåringars sexuella aktivitet kan du överväga att anpassa några av dina strategier till yngre barn, för vilka sex ännu inte är ett personligt problem; eller, för att främja akademisk framgång, att arbeta med yngre barn som fortfarande har full potential för lärande och skolframgång.
- Hur kommer dina potentiella strategier att minska risken för att uppleva problemet (t.ex. unga flickor får press för sex från äldre män)? Hur kommer strategierna att öka de skyddande faktorerna (t.ex. stöd från kamrater, tillgång till preventivmedel)?
- Vilka potentiella strategier kommer att påverka hela befolkningen och problemet? Att koppla ungdomar till omtänksamma vuxna kan till exempel vara bra för praktiskt taget alla ungdomar, oavsett inkomst eller tidigare erfarenhet av problemet. Dessutom räcker inte bara en strategi, som bara påverkar en del av samhället, såsom skolor eller ungdomsorganisationer, för att förbättra situationen. Se till att dina strategier påverkar problemet eller frågan som helhet.
- Vilka potentiella strategier når de som löper särskild risk för problemet? Till exempel kan tidiga undersökningar hjälpa till att fokusera på de som löper högre risk för hjärtsjukdom eller cancer; tidigare akademiska misslyckanden eller historia av droganvändning, för att identifiera med vilka stöd och andra interventionsinsatser kan fokuseras.
Låt oss titta på de strategier som föreslagits av medlemmarna i RTR-koalitionen för att förhindra tonårsgraviditet.
Exempel: RTR-koalitionens strategier
Vi kommer att följa följande strategier för att nå vart och ett av våra mål:
- Hjälpa lokala kyrkor med att genomföra förälder-barn medvetenhetssessioner (till exempel kan en serie föredrag hållas som diskuterar hur man pratar med din preteen om sex);
- Inkludera omfattande sexualundervisning i läroplanen för elever från dagis till årskurs tolv, inklusive information om abstinens, sexuella beslutsförmåga och familjeplanering/preventivmedel vid tider som är lämpliga för åldern;
- Inkludera alternativ för lärarledda och kamratstödsprogram i skolorna;
- Undersöka och rapportera om elevers kunskaper, attityder och beteenden relaterade till sexuella frågor;
- Öka tillgången till preventivmedel;
- Organisera en aktionsgrupp för skola/samhälle för att skapa övervakade fritidsaktiviteter, mentorprogram osv.
Saker att notera om RTR-strategierna:
- De ger en övergripande riktning (utan att diktera detaljer, såsom de särskilda läroplanerna för sexualundervisning som ska användas).
- De passar lokala resurser, inklusive en mängd olika tillgängliga förändringsagenter (i detta fall kamrater, föräldrar och vårdnadshavare, präster och lärare).
- Vissa av strategierna försöker förändra befintliga situationer (som ökad tillgång till preventivmedel); andra är inriktade på att stoppa problemet med tonårsgraviditet innan det börjar (till exempel hjälpa lokala kyrkor att förbättra tidig kommunikation mellan föräldrar och barn).
- Strategierna involverar många olika delar av samhället, inklusive kyrkor och andra grupper från vilka motstånd mot vissa strategier (såsom tillgång till preventivmedel) kan förväntas.
- Strategierna försöker minska några av de troliga riskfaktorerna för tonårsgraviditet (brist på information, bristande tillgång till preventivmedel, grupptryck), och samtidigt försöker de öka några av de möjliga skyddsfaktorerna (ökad förälder-barn) kommunikation, kyrkligt engagemang, utbildning, möjligheter till en bättre framtid).
KONTROLLERA DINA FÖRESLAGNA STRATEGIER FÖR FULLSTÄNDIGHET, NOGGRANNHET OCH OM DE BIDRAR TILL VISIONEN, UPPDRAGET OCH MÅLEN