Ett sätt att göra den resan är genom strategisk planering, den process genom vilken en grupp definierar sin egen ”VMOSA;” det vill säga dess V ission, M ission, Mål , Strategier (objectives) och Handlingsplaner(action plans). VMOSA är en praktisk planeringsprocess som kan användas av alla samhällsorganisationer eller initiativ. Detta omfattande planeringsverktyg kan hjälpa din organisation genom att tillhandahålla en plan för att gå från drömmar till handlingar till positiva resultat för ditt samhälle.
I det här avsnittet kommer vi att ge en allmän översikt över processen och kort beröra var och en av de enskilda delarna. I exemplen visar vi dig hur ett initiativ för att förhindra ungdomars graviditet använde VMOSA-processen effektivt. Sedan, i Verktyg, erbjuder vi dig en möjlig agenda för en planeringsretreat, om din organisation skulle besluta att använda denna process. Slutligen kommer de återstående avsnitten i det här kapitlet att leda dig genom de steg som behövs för att fullt ut utveckla varje del av processen.
Varför ska din organisation använda denna planeringsprocess? Det finns många goda skäl, inklusive alla följande:
Så när ska du använda denna strategiska planeringsprocess? Naturligtvis är det alltid vettigt för din organisation att ha den riktning och ordning den ger dig, men ibland är det särskilt bra att använda denna process. Dessa tider inkluderar:
Låt oss kort titta på var och en av de individuella ingredienserna som är viktiga i denna process. Sedan, i de kommande avsnitten, kommer vi att titta på var och en av dessa på ett mer djupgående sätt och förklara hur man går tillväga för att utveckla varje steg i planeringsprocessen.
Din vision kommunicerar vad din organisation anser är de idealiska förutsättningarna för ditt samhälle – hur saker och ting skulle se ut om problemet som är viktigt för dig åtgärdades perfekt. Denna utopiska dröm beskrivs i allmänhet av en eller flera fraser eller visionsuttalanden, som är korta tillkännagivanden som förmedlar samhällets drömmar för framtiden. Genom att utveckla en visionsförklaring gör din organisation din organisations övertygelser och styrande principer tydliga för det större samhället (liksom för din egen personal, deltagare och volontärer).
Det finns vissa egenskaper som de flesta visioner har gemensamma. I allmänhet bör visionsförklaringar vara:
Här är några visioner som uppfyller ovanstående kriterier:
Att ta fram uppdragsbeskrivningar är nästa steg i handlingsplaneringsprocessen. En organisations uppdragsbeskrivning beskriver vad gruppen ska göra och varför den ska göra det. Mission statements liknar vision statements, men de är mer konkreta, och de är definitivt mer ”handlingsorienterade” än vision statements. Uppdraget kan hänvisa till ett problem, till exempel ett otillräckligt boende, eller ett mål, som att ge alla tillgång till hälsovård. Och även om de inte går in på så mycket detaljer, börjar de tipsa – väldigt brett – om hur din organisation kan gå tillväga för att åtgärda de problem den har noterat. Några allmänna vägledande principer för uppdragsbeskrivningar är att de är:
Följande uppdragsbeskrivningar är exempel som uppfyller ovanstående kriterier.
Även om visioner och uppdragsbeskrivningar själva bör vara korta, är det ofta meningsfullt för en organisation att inkludera sina djupt hållna övertygelser eller filosofi, som i själva verket kan definiera både dess arbete och själva organisationen. Ett sätt att göra detta utan att offra direktheten i visionen och uppdragsbeskrivningarna är att inkludera vägledande principer som ett tillägg till uttalandena. Dessa kan beskriva organisationens övertygelser samtidigt som de håller dess vision och uppdrag kort och rakt på sak.
När en organisation väl har utvecklat sitt uppdrag är dess nästa steg att utveckla de specifika målen som är fokuserade på att uppnå det uppdraget. Mål avser specifika mätbara resultat för satsningens breda mål. En organisations mål anger i allmänhet hur mycket av det som kommer att uppnås när. Till exempel kan ett av flera mål för ett samhällsinitiativ för att främja vård och omsorg för äldre vuxna vara: ”Senast 2015 (när), att öka med 20 % (hur mycket) de äldre som rapporterar att de är i daglig kontakt med någon vem bryr sig om dem (av vad).”
Det finns tre grundläggande typer av mål . Dom är:
Det är viktigt att förstå att dessa olika typer av mål inte utesluter varandra. De flesta grupper kommer att utveckla mål inom alla tre kategorierna. Exempel på mål inkluderar:
Nästa steg i processen för VMOSA är att utveckla dina strategier. Strategier förklarar hur initiativet kommer att nå sina mål. I allmänhet kommer organisationer att ha en mängd olika strategier som inkluderar människor från alla de olika delarna eller sektorerna av samhället. Dessa strategier sträcker sig från de mycket breda, som omfattar människor och resurser från många olika delar av samhället, till de mycket specifika, som syftar till noggrant definierade områden.
Exempel på breda strategier inkluderar:
Fem typer av specifika strategier kan hjälpa till att vägleda de flesta insatser . Dom är:
Slutligen beskriver en organisations handlingsplan i detalj exakt hur strategier kommer att implementeras för att uppnå de mål som utvecklats tidigare i denna process. Planen hänvisar till: a) specifika (gemenskap och system) förändringar som ska eftersträvas, och b) de specifika åtgärder som krävs för att åstadkomma förändringar i alla relevanta sektorer, eller delar av samhället.
De viktigaste aspekterna av insatsen eller (gemenskap och system) förändringar som ska eftersträvas beskrivs i handlingsplanen. Till exempel, i ett program vars uppdrag är att öka ungdomsintresset för politik kan en av strategierna vara att lära eleverna om valsystemet. Några av åtgärdsstegen kan då vara att utveckla åldersanpassat material för elever, att hålla skenval för kandidater i lokala skolor och att inkludera lite undervisningstid i läroplanen.
Åtgärdssteg utvecklas för varje komponent i interventionen eller (gemenskap och system) förändringar som ska eftersträvas. Dessa inkluderar:
När du väl har utformat den strategiska planen eller ”VMOSA” för din organisation är du naturligtvis bara igång med detta arbete. Din handlingsplan kommer att behöva prövas och testas och revideras, sedan prövas och testas och revideras igen. Du måste få feedback från communitymedlemmar och lägga till och subtrahera delar av din plan baserat på den feedbacken.
Alla har en dröm. Men de mest framgångsrika individerna – och samhällsorganisationer – tar den drömmen och hittar ett sätt att få den att hända. VMOSA hjälper grupper att göra just det. Denna strategiska planeringsprocess hjälper samhällsgrupper att definiera sin dröm, sätta sina mål, definiera sätt att uppfylla dessa mål och slutligen utveckla praktiska sätt att åstadkomma nödvändiga förändringar.
I det här avsnittet har du fått en allmän förståelse för den strategiska planeringsprocessen. Om du tror att din organisation kan ha nytta av att använda denna process, inbjuder vi dig att gå vidare till nästa avsnitt i det här kapitlet, som förklarar på djupet hur du utformar och utvecklar din egen strategiska plan.
There are no similar listings
ResetAI Assistant