(0)

Ladder of Abstraction

Artikel om Ladder of Abstraction

I denna artikel beskrivs begreppet Ladder av Abstraktion på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst kommer du att förstå definitionen, betydelsen och grunderna i detta kraftfulla kommunikationsfärdighetsverktyg .

Vad är abstraktionsstegen?

Den amerikanska lingvisen SI Hayakawa är skaparen av abstraktionsstegen. Han förklarar hur det fungerar i ”Language in Thought and Action”, som publicerades 1939. Den grundläggande principen är att människor har möjlighet att räkna på fyra språknivåer. Dessa språknivåer sträcker sig från konkreta ord i stegen till abstrakta ord högst upp. Det är därför, enligt Hayakawa, stegen måste förstås i stigande ordning. I sin bok talar han om Bessie koen, som också diskuteras i den här artikeln.

Abstraktionssteg: åtta nivåer

Abstraktionsstegen beskriver hur människor tänker och kommunicerar. Detta sker på olika nivåer av abstraktion. En beskrivning som ”blå vinterrock” är mycket mer konkret än beskrivningar som ”trevligt och varmt” eller ”bra kvalitet”, medan båda dessa beskrivningar gäller för ”blå vinterrock”. I sin bok beskrev Hayakawa skillnaden mellan dessa begrepp på basis av en enda ko som heter Bessie. Bessie ses annorlunda i olika sammanhang. Bonden barn tänker på koen med en klocka runt halsen, medan deras far ser Bessie som en del av hans boskap, uttryckt i monetära termer.

Samuel Ichiye Hayakawa skiljer därmed åtta nivåer:

Steg av Abstraktionsmodell och exempel-ToolsHero

1. Processnivå

Den lägsta rungen på abstraktionsstegen Detta gäller den mest konkreta definitionen av vem eller vad Bessie är: olika atomer som tillsammans bildar en ko.

2. Namn

Detta är det andra runget på abstraktionsstegen: atomerna bildar ”något” som kan beskrivas som ett fyrhjulet däggdjur med en yver och svartvitt mönstrad kappa. Baserat på sensoriska erfarenheter blir det klart att detta är en ko.

3. Bessie

Det handlar inte längre bara om koen, utan om det specifika erkännandet av Bessie. Hon har egenskaper som hon kan känna igen, till exempel hennes pälsfärg, hennes sovande / vakna rytmer och till exempel hennes temperament. Härmed kan Bessie särskiljas från resten av korna.

4. ko

– Annons –

Ju högre rung på abstraktionsstegen, desto mer abstrakt blir beskrivningen av Bessie. Det innebär att hon på den här nivån förlorar sin identitet och specifika egenskaper och blir bara en av de kor som finns på en gård.

5. Boskap

Vi är ännu högre på abstraktionsstegen, där Bessie endast kallas ”boskap”. Det finns inga mer specifika egenskaper, och det finns bara egenskaper som är desamma som för grisar, får, getter och liknande.

6. Företagstillgångar

Här går vi ett steg längre, där Bessie är en del av gårdens tillgångar och har översatts till mjölk, biff eller försäljningsvinst.

7. Tillgångar

På denna näst sista rung har Bessie förlorat nästan alla sina egenskaper. Hon är en del av allt som har värde på gården.

8. Rikedom

Detta är den högsta ringen på abstraktionsstegen, och därigenom också den mest abstrakta beskrivningen: rikedom. Rikedom är en ganska subjektiv beskrivning, och är svår att förstå eller fastna. Faktum är dock att ju mer nötkreatur bonden har desto rikare är han.

Abstrakt tänkande

Vid basen av abstraktionsstegen är konkret tanke. När de är ungefär åtta år kan barn konkretisera och namnge saker kring dem. Det betyder att de helt kan skilja på en ko från en tjur. När barn blir äldre blir de alltmer gott om abstrakt tänkande. Ju högre man klättrar på abstraktionens steg, desto bättre kan man tänka i abstrakta eller till och med filosofiska termer. På så sätt kan ”krig” i konkreta termer beskrivas på nedre spåren av abstraktionsstegen, men i de högsta spåren är frågan ”vad som orsakar krig” antagligen tagits upp.

berättare

Abstrakta tänkare uttrycker vanligtvis sig i komplexa termer och kan kommunicera genom jämförelser och paralleller. De är därmed mer fokuserade på bredare, mer abstrakta ämnen och ifrågasätter dem. Det betyder att bra berättare kan hoppa effektivt från en rung till en annan på Ladder of Abstractions. Som ett resultat är deras berättelser attraktiva, djupgående och berättarna kan dra in publiken i berättelsen med hjälp av exempel. De kan ge både konkreta beskrivningar och abstrakta bilder.

Nu är det din tur

Vad tror du? Är konceptet Ladder av Abstraktion tillämpligt i ditt dagliga arbete? Känner du igen den praktiska förklaringen eller har du fler tillägg? Vad är tips för att förbättra dina kommunikationsförmåga?

Mer information

  1. Doblin, J. (1980). En struktur för icke-textuell kommunikation . Vid bearbetning av synligt språk (sid. 89-111). Springer, Boston, MA.
  2. Hayakawa, SI, & Hayakawa, AR (1990, 1939). Språk i tanke och handling . Houghton Mifflin Harcourt .
  3. Munson, B., Edwards, J., & Beckman, ME (2012). Fonologiska representationer i språkförvärv: Klättring av abstraktionsstegen . I Oxford handboken för laboratoriefonologi. Oxford University Press .

Liknande artiklar

  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel