(0)

Konsensusorienterad beslutsstödsmodell

Artikel om Konsensusorienterad beslutsstödsmodell

I denna artikel beskrivs begreppet konsensusorienterad beslutsmodell , som utvecklats av Tim Hartnett på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst kommer du att förstå grunderna i detta kraftfulla beslutsfattande verktyg.

Vad är konsensusorienterad beslutsfattande?

Ibland är det svårt att komma med, effektiv beslutsfattande i en grupp eller ett lag. Med den konsensusorienterade beslutsfattande modellen, även känd som CODM-modellen , är det möjligt att göra detta steg för steg, vilket leder till ett effektivt gruppsamarbete.

Den konsensusorienterade beslutsmodellen är utvecklad av psykologen Tim Hartnett , som arbetar som en professionell gruppmedarbetare, medlare och familjeterapeut. Han undersökte metoder för att lätta (familje) konflikter och upptäckte att konfliktlösningar och icke-våldsam kommunikation förbättrade relationer.

Den konsensusorienterade beslutsfattande modellen ger människor tillsammans och hjälper dem att fatta bättre beslut där gruppmedlemmarna känner sig anslutna. Den konsensusorienterade beslutsfattande modellen kan användas för att skapa omfattande avtal i gruppen i både hierarkiska och jämlika organisationer.

Deltagande

I princip strävar man efter ett gott samarbete. För att uppnå detta är det viktigt att varje medlem i gruppen deltar på ett effektivt sätt. Endast detta sätt kan gemensamma beslut fattas och gemensamma mål kan realiseras. Gruppens effektivitet bygger på förmågan att fatta bra beslut. Den beslutsfattandet är beroende av effektiviteten i en grupp.

Tyvärr kan omedvetna mönster som uteslutning, dominans, apati, manipulation, passiv aggression eller andra problematiska beteenden genom en nyckel i arbeten. Genom att tillämpa den konsensusorienterade beslutsfattande modellen är alla gruppmedlemmar varna för att delta på ett positivt sätt och stimulera varandras deltagande.

Konsensus

För att nå enighet, strävar man efter ett övergripande avtal där de flesta gruppmedlemmar är överens. Med gemensam grund för alla konsensusprocesser gäller följande principer:

Alla

Så många intresserade som möjligt (alla) är inblandade i gruppdiskussionerna. Alla gruppmedlemmar uppmanas att delta.

Deltagande

Alla deltagare får möjlighet att bidra till diskussionen.

Avtal

Målet är att skapa så många avtal som möjligt och att nå en fullständig överenskommelse som en grupp.

Processorienterad

Tonvikten måste ligga på beslutsprocessen och inte bara på resultatet. I en konsensusprocess respekteras alla deltagare och alla sina bidrag är välkomna.

Samarbete

Alla gruppmedlemmar bidrar till ett gemensamt förslag och arbetar för ett gemensamt beslut. Deltagarna uppmanas att ta en positiv titt på varandras bidrag så att alla åsikter tas upp. I slutändan är hans personliga preferenser mindre viktiga än den bredare gruppinsikten.

Grupprelation

Gruppförhållandet stärks genom diskussion. Alla gruppmedlemmarnas perspektiv leder till ett starkt gemensamt förhållande, ömsesidigt förtroende och respekt och ökad gruppsammanhang.

Effektivitet

Konsensusorienterad beslutsfattande kombinerar maximal deltagande av gruppen med maximal effektivitet. Genom denna processgrupp kan medlemmar komma till bättre gemensamma lösningar, på ett sätt som respekterar dem alla. Bra samarbete ger deltagarna en större känsla av tillhörighet och ökar deras engagemang.

Tillsammans satsar de för att komma till ett framgångsrikt beslut, vilket bidrar bra till effektivitet. I hierarkiska organisationer fattas ofta beslut av högsta kvalitet överst på sidan. Detta kan leda till missnöje av gruppmedlemmar, eftersom de inte är inblandade i beslutsprocessen.

Konsensusorienterad beslutsfattande ger ett bra alternativ till att nå en kompromiss. Genom att involvera dem känner deltagarna sig mer, vilket leder till en högre grad av effektivitet.

Tim Hartnetts konsensusorienterade beslutsfattande modell

Den konsensusorienterade beslutsfattande modellen, utvecklad av Tim Hartnett, består av 7 steg, som i slutändan syftar till att samla hela gruppens tillstånd för beslutet. Denna enhällighet är en förutsättning för konsensusorienterad beslutsfattande.

Det är anmärkningsvärt att nämna att deltagaren inte nödvändigtvis behöver stödja ett gruppbeslut. Så länge han kan ta ett steg åt sidan och instämmer i att majoriteten har valt beslutet, kommer enhällighet inte att äventyras. Det är gruppledarens uppgift att leda hela laget genom alla konsensusorienterade beslutsfattande åtgärder.

Steg 1. Fastställande av ämnet

Genom att intervjua gruppmedlemmar och samla in dagordningsposter kommer problemet att förtydligas. Gemensam bestämning av ämnet är introduktionen till diskussionen.

Steg 2. Öppningsdiskussion

Alla gruppmedlemmar måste uppmuntras att diskutera med öppet sinne. Det är gruppledarens uppgift att ge riktlinjerna och strukturen för detta och att stödja fullt deltagande. Varje idé är välkommen.

Steg 3. Underliggande bekymmer

När olika människor engagerar sig i en diskussion, finns det också olika åsikter och underliggande bekymmer. Gruppledaren måste se till att dessa bekymmer identifieras, samlas in och diskuteras med alla gruppmedlemmar.

Steg 4. Utveckla förslag

För att stimulera samarbetsprocessen måste alla idéer och möjliga alternativ gå igenom granskningen. Från detta steg utvecklas och optimeras de bästa idéerna och alternativen i en gemensam process.

Steg 5. Bestäm kursen

Det är nu upp till gruppledaren att analysera förslagsalternativen och presentera dem för alla gruppmedlemmar för att gemensamt bestämma vilken åtgärd som laget vill ta.

Steg 6. Föreslå beslut

Genom att diskutera eventuella invändningar kan missnöje som vissa gruppmedlemmar känner sig elimineras. Vilka detaljer kan leda till förbättringar och vad som måste ingå i förslaget för att komma till det bästa beslutet? Nu leder gruppledaren ett slutgiltigt förslag som kan förlita sig på enhälligt stöd från alla gruppmedlemmar.

Steg 7. Stängning

Gruppledaren stänger av genom att dela det slutgiltiga beslutet med gruppen och eftertryckligt reagera på eventuella missnöjda gruppmedlemmar. Genom att betona det faktum att det är ett gemensamt beslut, finns det mycket stöd och alla gruppmedlemmar känner sig ansvariga för genomförandet och framgången för beslutet.

Konsensusorienterade beslutsfattande villkor

Det förutsätter vissa förutsättningar att framgångsrikt kunna fatta enhälliga beslut med alla gruppmedlemmar. Som sådan är det viktigt att i förväg bestämma vilka villkor som behövs för att nå enighet.

Det finns fler faktorer som säkerställer att ett lag kommer att kunna fatta ett enhälligt beslut. Nedan är de viktigaste:

Små gruppstorlek

Ju större gruppen, desto mer åsikter och diskussioner kommer det att finnas, vilket leder till en längre process för att komma till ett enhälligt beslut.

  • Små gruppstorlek : ju större gruppen, desto mer åsikter och diskussioner kommer det att finnas, vilket leder till en längre process för att komma till ett enhälligt beslut.
  • Hög grad av förtroende : Genom ömsesidigt förtroende är gruppmedlemmar bättre rustade att respektfullt lyssna på varandras synvinklar och eventuellt kompromissa.
  • Gruppränta : När gruppmedlemmar är beredda att hålla gruppintresset i högre grad än deras personliga intressen är det möjligt att nå ett gemensamt beslut snabbare.

Dessutom rekommenderas att förbereda och träna gruppmedlemmar i hela konsensusprocessen. Gruppmedlemmarna med mycket möteserfarenhet kommer att veta hur man diskuterar det bästa och kan arbeta på viktiga mötesämnen. Det oerfarna mötet tiger kan dock också delta i konsensusorienterad beslutsfattande.

Det är din tur

Vad tror du? Är Tim Hartnets konsensusorienterade beslutsfattande modell tillämplig i dagens moderna affärs- och lagutmaningar? Känner du igen den praktiska förklaringen eller har du fler förslag? Vilka är dina framgångsfaktorer för en bra beslutsprocess, i kombination med lagarbete och gruppdynamik ?

Mer information

  1. Hartnett, T. (2011). Konsensusorienterad beslutsfattande: CODM-modellen för att underlätta grupper för ett omfattande avtal . New Society Publishers
  2. Hartnett, T. (nd). Konsensusbeslutsfattande – Ett virtuellt inlärningscenter för människor intresserade av konsensus . Hämtad 07/09/2017 från http://www.consensusdecisionmaking.org/ .
  3. Nemiroff, PM, & King, DC (1975). Gruppens beslutsfattande som påverkat av konsensus och självorientering . Human Relations, 28 (1), 1-21.

Liknande artiklar

  • Not available •
0 (0)
  • Not available •
0 (0)
  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel