Denna artikel beskriver begreppet Igelkott-konceptet av Jim Collins på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst kommer du att förstå definitionen och grunderna i denna kraftfulla strategi -verktyg.
Igelkott-konceptet av den amerikanska affärskonsulten Jim Collins visar hur ett företag eller en person kan bli framgångsrik i affärer. Det handlar om enkelhetens kraft, vilket ökar chansen att lyckas. I sin bok “Good to Great” från 2001 beskriver Collins likheterna mellan stora organisationer som multinationella företag och igelkott-konceptet. Även om framgång i näringslivet är en komplex helhet som består av många sammankopplade delar, menar Collins att dess väsen ligger i den fasta principen att fokusera och koncentrera sig på en sak i taget. Det gör det möjligt för företag att vara bättre än sina konkurrenter och skapa tillväxt och framgångsrika affärer. Enligt Collins tar det i genomsnitt cirka fyra år att finjustera ett ”igelkott-koncept” inom en organisation.
Igelkottskonceptet bygger på en gammal grekisk saga om igelkotten och räven. Räven kan göra många saker på en gång; Den är medveten om sin miljö, den är slug, kan bedöma på avstånd och kommer upp med olika strategier för att fånga sitt byte, igelkotten. Det slutar alltid på samma sätt med att räven går ur som förlorare, blir tvungen att dra sig tillbaka med näsan full av igelkottens taggar. Igelkotten kan bara göra en sak och gör det perfekt, den försvarar sig genom att krypa upp i en boll och spreta med sina taggar. Collins tillämpar liknelsen på företag. De människor som startar stora företag och gör dem framgångsrika kan jämföras med igelkottar. De fokuserar på en sak. Företag som fokuserar på flera saker på en gång är rävar. De kan förlora fokus, vilket undergräver deras chans att lyckas. Trots igelkottar är långsamma och i någon mening mindre smarta jämfört med rävar, kan de kan förenkla världen omkring dem och fokusera på en enda vinnande strategi.
Enligt Collins består igelkott-konceptet av att förstå tre cirklar som var och en börjar med en fråga. Det område där cirklarna överlappar varandra är hans igelkottskoncept.
Det handlar om att förstå och ta reda på allas passion inom organisationen. Vad är verkligen viktigt för de anställda? Vilket arbete är de mest entusiastiska över? Vad inspirerar dem inom företaget? Vilka är organisationens kärnvärden som de identifierar sig mest med?
Här handlar det om att förstå varför organisationen är bra på vad den gör. Hur kommer det sig att organisationen gör vissa saker bättre än andra organisationer? Tyngdpunkten och fokus bör ligga på organisationens styrkor. Det handlar inte bara om kärnkompetenser, utan också om kompetenser som inte har uppnåtts inom organisationen. Det är inte en dålig sak att ha svagheter; en organisation får ha lägre poäng inom vissa områden.
En organisation måste vara medveten om vilken dess ekonomiska motor är, som används för att generera intäkter och vinst. Vad tjänar de pengar med och vad leder till ekonomiska framsteg? Denna insikt kommer att klargöra vad som kommer att ha den största och mest bestående effekten på företagets långsiktiga framgång.
Företag måste göra mer än att bara följa sin passion. Efter att ha undersökt frågorna från de tre cirklarna måste organisationen avgöra var de överlappar varandra. Denna överlappning är där Igelkottskonceptet kan hittas; den centrala vision som stöder organisationens strategi. Genom att svara på frågorna från kretsarna blir organisationen mer självmedveten. De kan sedan översätta denna självkännedom till ett enkelt koncept som kan användas som referenspunkt för att fatta (viktiga) beslut. Det betyder att igelkott-konceptet inte är ett mål eller strategi; det handlar om insikt och kan vara en vägledande princip för strategiska val.
Baserat på igelkott-koncpetet kan det vara fördelaktigt för företag att se över sin befintliga strategi och fråga sig om saker och ting kan göras annorlunda. För att revidera en strategi är det en bra idé att involvera ledningsgruppen. De måste få veta vad Igelkottsprincipen betyder och varför det är viktigt att organisationen baserar sin strategi på sin sanna passion, talanger och ekonomiska möjligheter. Efter att ha identifierat igelkott-konceptet, kan organisationers förbättras genom att fokusera på vad de är bäst på istället för att försöka hitta alternativa strategier.
There are no similar listings
Reset© All rights reserved. Created with Voxel