MT_logo
(0)

Greiners Kurva

Artikel om Greiners Kurva

Greiners Kurva

Tillväxt ses som en stor sak i affärer – och i många fall är det verkligen det. När allt kommer omkring ett företag växer inte är det avsett att försvinna i slutändan. Alla företag börjar arbeta varje dag med målet att växa mot en bättre och mer lönsam i morgon.

Men det finns massor av utmaningar som följer med tillväxt, vilket innebär att varje företag måste vara redo att anpassa sig när de växer om de verkligen kommer att fungera som organisation.

Tanken bakom Greiner Curve är att det oundvikligen kommer att bli utmaningar eller “kriser” som uppstår över tiden när en organisation växer. Dessa kriser kommer sannolikt att dyka upp mellan perioder med stadig tillväxt, och var och en måste hanteras ordentligt om tillväxten kommer att fortsätta.

Det är möjligt att du stoppas upp under processen 8 någon av punkterna längs tillväxtkurvan, så inga av dessa steg bör tas för lätt på.

Denna kurvmodell innehåller sex totala faser, och vi har erbjudit lite information om varje fas i innehållet nedan.

Fas ett – Tillväxt genom kreativitet

De flesta företag börjar med kreativitet, så det är en naturlig plats att börja. Företagets grundare – oavsett om det bara är en enda person eller en grupp människor – hade en vision för företaget och de börjar leva upp det företaget. Företagets personal är vanligtvis några få vid denna tidpunkt, så beslutsfattandet är enkelt och ganska uppenbart. När fas ett börjar närma sig kommer organisationen att möta en ledarskapskris. Vem ska fatta beslut? Är någon i nuvarande organisation som är kvalificerad att fatta viktiga beslut om företagets framtid? Att hitta rätt ledarskap är ofta den första stora krisen som ett växande företag står inför.

Fas två – tillväxt genom riktning

Nu när ett gott ledarskap har etablerats kan företaget fortsätta växa – och arbetet som görs kommer vanligtvis att bli mer formellt.

I stället för det kaos som finns på en entreprenörsnivå, kommer företag som når detta skede att börja lägga upp vissa definierade system som kan följas för att upprätthålla tillväxt framöver. Men företaget kommer sannolikt nu att nå en punkt där en person, eller till och med ett team av människor, inte kan fatta alla beslut som måste fattas. Naturligtvis måste dessa beslut delegeras till olika avdelningschefer och andra chefer. De människor som faktiskt har produkt- eller tjänstekunskap måste få mer kontroll över sina enskilda enheter.

Fas tre – tillväxt genom delegation

Tillväxten sporras igen när företaget har fler beslutsfattare på plats, men det finns också risk vid denna tidpunkt. Ledarskapet som har vant sig vid att fatta alla beslut för verksamheten måste nu gå tillbaka lite för att låta cheferna på lägre nivåer göra sina jobb.

Detta kan dock vara svårt för vissa att göra och resultatet kan vara konflikt och förvirring om vem som verkligen är ansvarig. Med det i åtanke är den kris som vanligtvis dyker upp vid denna tidpunkt en av att förena alla i en sammanhållen enhet. De olika divisionerna inom verksamheten som har skapats måste vara på samma sida, och även högsta ledningen behöver träffas med dem på lägre nivåer.

Fas fyra – tillväxt genom samordning och övervakning

Att framgångsrikt flytta igenom fas tre och in i fas fyra är ett stort steg, eftersom företag som når denna punkt nu har många fördelar som arbetar för dem. Med en välorganiserad struktur på plats och många beslutsfattare som har befogenhet att göra val som positivt påverkar företaget, är ytterligare tillväxt ofta nära till hands. Men detta är punkten där vissa företag går fel i arbetet när det gäller struktur och regler. När det finns för mycket byråkrati för att få gjort något kan tillväxten bromsas. I värsta fall kan företaget till och med tappa sitt sätt när det gäller vad det gör bäst och hur det ursprungligen trivdes. Att navigera förbi fas fyra kommer att kräva viss “sanering” av strukturen som har utvecklats i tidigare skeden.

Fas fem – tillväxt genom samarbete

Många organisationer kommer aldrig att nå detta skede – men de som gör bör kunna utvinna stor finansiell framgång. Vid denna tidpunkt arbetar företaget fint tillsammans från en avdelning och chef till nästa, och det finns gott om incitament för att hålla alla nöjda.

Naturligtvis kan detta framgångsrika steg inte fortsätta att växa för evigt, eftersom det finns gränser för alla företag när de bara håller sig till det som är nuvarande verksamhet. Därför är den sista krisen på kurvan att hitta ett sätt att växa genom att skapa partnerskap.

Fas sex – tillväxt genom extraorganisatoriska lösningar

Att arbeta med företag som erbjuder gratis produkter och tjänster är troligen den enda tillväxten som återstår för ett företag som har kommit till fas sex. Att hitta sätt att arbeta med andra organisationer så att kärnan i den ursprungliga verksamheten inte påverkas kommer att vara utmanande, men potentiellt mycket givande. Partnerskap kan ha explosiv potential, så företaget måste vara beredd på möjligheten till snabb tillväxt om ett framgångsrikt partnerskap bildas.

Tillväxten har alltid varit och kommer att fortsätta vara en stor sak för företag. Men det är också en farlig sak, som borde vara tydligt genom att se över de sex faserna ovan och de kriser som kan följa med dem. Om du vill att din organisation ska växa med tiden är det tydligt att det finns flera hinder som måste rensas när tillväxten fortsätter. Att använda denna modell är ett utmärkt sätt att förstå utmaningarna framåt, så att de kan förväntas och navigeras säkert utan att bromsa organisationens tillväxt.

Nyckelfaktorer

  • Tanken bakom Greiners kurva är att det oundvikligen kommer att bli utmaningar eller “kriser” som uppstår över tiden när en organisation växer.
  • Greiner föreslog att företagen genomgick sex distinkta faser när de växte, var och en utföll en kris där en revolution i tänkande och strategi krävdes för att gå vidare till nästa steg.
  • Tillväxt genom kreativitet. Under denna fas kommer företagare att kommunicera med kunder och reagera på deras krav. Denna fas införs i kris av behovet av professionell ledning.
  • Tillväxt genom riktning. Under denna fas kommer det nya ledarskapsteamet att börja styra verksamheten medan en ny ledningsnivå sätts in för att hantera specifika funktioner i verksamheten. Denna fas avslutas med lägre nivå som kräver mer självständighet och engagemang i beslutsfattandet.
  • Tillväxt genom delegation. Denna fas kommer in i kris eftersom den verkställande känns som om den tappar kontrollen över de lägre nivåerna i ledningen.
  • Tillväxt genom samordning. Den nödvändiga byråkrati som denna fas innebär leder till förbittring från både högre och lägre nivåhantering eftersom förfarandet kväver kreativitet och autonom problemlösning.
  • Tillväxt genom samarbete. Det finns gränser för alla företag när de bara håller sig med vad de gör i huset. Denna fas avslutas med en identitetskris eftersom ytterligare tillväxt endast blir möjlig genom allianser med externa organisationer.
  • Tillväxt genom extraorganisatoriska lösningar. Att hitta sätt att arbeta med andra organisationer så att kärnan i den ursprungliga verksamheten inte påverkas kommer att vara utmanande, men potentiellt mycket givande.
  • Att utveckla en förståelse för varför perioder med tillväxt snabbt kan fälla ut en kris kan ge dig en uppskattning av varför företag ibland misslyckas även om de verkar utåt vara framgångsrika.

© All rights reserved. Created with Voxel