(0)

Futures Wheel

Artikel om Futures Wheel

Denna artikel förklarar Futures Wheel av Jerome Glenn på ett praktiskt sätt. När du har läst den kommer du att förstå grunderna i denna kraftfulla beslutsmetod .

Vad är Futures Wheel?

Den amerikanska forskaren Jerome C. Glennär mest känd för sitt arbete inom futurologi. Han bedrev forskning för regeringar och internationella organisationer. Han höll tal över hela världen om ämnen som rör framtiden. På 1970-talet uppfann han Futures Wheel: en metod för att grafiskt utveckla en visualisering av direkta och indirekta framtida konsekvenser av en viss förändring eller utveckling. Han skapade Futures Wheel för att identifiera möjliga konsekvenser av trender och händelser. Ändå är det också användbart i affärsbeslut, där det kan användas för att välja vissa alternativ. Futures Wheel hjälper också till att identifiera konsekvenserna av förändringar i förändringshantering. Dessutom kan ett Futures Wheel användas för att få en inblick i hur olika delar av en händelse är anslutna.

Brainstorming-teknik

Futures Wheel är en metod för att tänka på framtida händelser. Genom att organisera detta med flera personer samtidigt förvandlas det till en strukturerad brainstormingsession. Du brainstormar tillsammans om framtiden för ett specifikt ämne; du förutspår vilken effekt ändringen, justeringen eller beslutet kan ha. Kraften i den visuella aspekten säkerställer att alla känner sig engagerade och bättre förstår konsekvenserna av förändringen eller utvecklingen. I de flesta fall används färger. Tillsammans kommer de att identifiera konsekvenserna av en förändring och synliggöra dem, vilket skapar en översikt över vad som kan hända som ett resultat av beslutet. Människor har vanligtvis svårt att identifiera möjliga resultat. Med Futures Wheel deltar varje deltagare, och det blir lättare för dem att bidra. Det gör att människor kan tänka på ett strukturerat sätt om de direkta och indirekta konsekvenserna av ett beslut, händelse eller trend.

Fem steg för att arbeta med Futures Wheel

Att dra ett Futures Wheel är mycket enkelt och består av fem steg. Det är en bra idé att ge en kort förklaring och instruktioner till deltagarna i förväg. Det är att föredra att arbeta i par. Varje par har ett stort papper eller ett blädderblad, samt färgpennor. De får veta ämnet. Steg-för-steg-metoden ger det bästa resultatet:

Steg 1: identifiera förändring

För att starta ett Futures Wheel placeras den centrala termen i mitten av arket. Detta kan vara förändringen, en händelse, trend, problem eller en möjlig lösning på ett problem. Genom att identifiera denna förändring är det tydligt för alla deltagare vad som utgångspunkten för denna brainstorming session är.

Anta att en leksakstillverkare kämpar med alltför stora kostnader, vilket leder sin ledning att besluta att utgifterna ska sänkas med 20%. ”20% nedskärning av utgifterna” placeras sedan i centrum av Futures Wheel och blir utgångspunkten för de möjliga konsekvenserna deltagarna kommer att skriva ner. I det här exemplet skrivs ’20% nedskärning av utgifter’ med blått, i en cirkel.

Steg 2: Direkta konsekvenser

Därefter skriver deltagarna ned konsekvenserna av ”första ordningen”, som är resultatet direkt av utvecklingen. Dessa direkta konsekvenser placeras kring förändringen, helst i en annan färg. Alla möjliga direkta konsekvenser kan övervägas. Varje konsekvens placeras på en cirkel och ansluts till den centrala förändringen med en pil. Dessa direkta konsekvenser kan vara resultatet av förändringen eller beslutet.

I exemplet med leksaksfabriken indikeras dessa direkta konsekvenser av gula cirklar. Tänk till exempel på ”inget sätt att investera i nya medel”, ”permittera anställda”, ”minska lager”, ”minska reklambudgeten”.

Exempel på Futures Wheel - verktygshjälm

Steg 3: Indirekta konsekvenser

Därefter identifieras konsekvenserna av ”andra ordningen”. Dessa är indirekta konsekvenser som ligger kring de ”första ordningen” eller den första nivån. Dessa konsekvenser är kopplade till de direkta konsekvenserna som noder, vilket skapar en webb av konsekvenser. Det är här brainstormingen verkligen börjar: ju indirekta konsekvenser som följer av de direkta konsekvenserna måste nu noteras. Detta kan upprepas igen med konsekvenser som härrör från dessa, vilket skapar ytterligare ”tredje” och ”fjärde ordning” konsekvenser. Det är ofta saker som händer till följd av de direkta konsekvenserna. På så sätt uppstår en slags trickleffekt som läggs till Futures Wheel själv i olika färger.

För leksakstillverkaren placeras dessa indirekta konsekvenser i gröna cirklar. Tänk till exempel på ” demotiverad personal ”, ”kundklagomål”, ”logistikbromsning” och ”brist på kunskap om konsumenter”.

Steg 4: Analys av implikationer

Så snart alla nivåer i Futures Wheel är klar, uppstår en tydlig bild av de möjliga direkta och indirekta konsekvenserna av förändringen. En lista över alla dessa implikationer ger en översikt. De mest drastiska konsekvenserna kan sedan prioriteras, med den största effekten på toppen av listan och den minsta effekten på botten.
I exemplet med leksaksfabriken kommer listan att se ut enligt följande:

  1. inget sätt att investera i nya medel
  2. Kundklagomål
  3. demotiverad personal
  4. logistiken avtar
  5. permittera anställda
  6. minska lager
  7. minska annonsbudgeten
  8. brist på konsumentkunskap

Steg 5: Åtgärder

Slutligen bör de mest negativa konsekvenserna identifieras. Detta kräver att man pratar med varandra, där både fördelar och nackdelar bör beaktas. Positiva konsekvenser borde värdesättas. Det är uppenbart att om åtgärder måste vidtas borde de passa med ovan nämnda möjliga konsekvenser.

Leksakstillverkaren måste ha en god insikt om fördelarna med en minskad investering i nya medel och vilka alternativ det finns för en optimal fortsättning av affärsverksamheten. Förutom kunder som kan klaga på kvaliteten, säkerheten och distributionen av leksaker, skulle företaget göra det bra att vara uppmärksam på eventuell minskad motivation bland personalen. Även detta kräver åtgärder. Personal bör förklaras varför nedskärningen på 20% kommer att ske. Genom att leta efter lösningar tillsammans (nerifrån) kommer personalen att känna sig engagerad och vara mer lojal när det gäller att byta.

Tips för att arbeta med Futures Wheel

Följande tips hjälper till att utföra hela brainstormprocessen i Futures Wheel så smidigt som möjligt.

  • Som nämnts ovan i steg-för-steg-planen är det bra att färgkoda varje nivå. Detta gör det tydligt för alla deltagare om de tittar på ”först-”, ”andra-” eller högre ordningskonsekvenser. Detta underlättar prioriteringen av implikationerna.
  • Det bör också inses att konsekvenser definitivt inte alltid behöver vara negativa.
  • Det är viktigt att alla deltagare förstår hela begreppet Futures Wheel innan de deltar i processen. Genom att få dem att arbeta i par kommer de snabbt med användbara idéer.
  • Efter att varje grupp har gjort ett Futures Wheel, är det bra att få dem att prata med varandra och uppmuntra dem att lyssna på vad de andra paren kom på.
  • Det är viktigt att avsätta högst femton minuter för varje omgång. De första idéerna som kommer upp är vanligtvis de mest användbara.

relationer

Futures Wheel används vanligtvis för att beställa tankar om en framtida utveckling eller trend. Det ger en ”vad om” -upplevelse som kretsar kring konsekvenserna av en handling, liksom förhållandena mellan dessa konsekvenser. Detta möjliggör en strukturerad samling av alla möjliga effekter. Användningen av de sammankopplade linjerna gör förhållandena mellan orsakerna och de resulterande förändringarna tydliga.

Liknande artiklar

  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel