Denna artikel förklarar begreppet exponentiella organisationer av Salim Ismail , Mike Malone och Yuri van Geest på ett praktiskt sätt. Efter att du läst det kommer du att förstå grunderna i detta kraftfulla innovations- och organisationsverktyg .
Exponentiella organisationer fokuserar på skalan. Det gör det möjligt för dem att växa till stora, kraftfulla företag på kort tid. De mest kända exemplen just nu är företag som Netflix , Tesla , WhatsApp, Uber och Bitcoin och flera nystartade företag. En av grundarna till detta nya sätt att tänka är den kanadensiska affärs experten och entreprenören Salim Ismail . Tillsammans med Mike Malone och Yuri van Geest skrev han boken Exponential Organizations (2014) där de förklarar det föränderliga samhället vi lever i.
Företag som har lyckats i årtionden hittills har problem med att hålla upp. Anledningen är enkel. Många av dessa organisationer är vana vid att styra all verksamhet centralt, för det är så som det alltid gjordes. Detta fungerar underligt i en relativt stabil miljö med en förutsägbar framtid. För närvarande förändras både marknaden och miljön snabbt, och framtiden är mindre förutsägbar på grund av ökad teknisk utveckling och innovationer. Som ett resultat blir produktlivscyklerna kortare och kortare.
För att överleva i den nya, snabbt föränderliga världen är det viktigt att företagen tänker på en ny struktur och anpassar sin organisation. Med hjälp av institutionell innovation måste en omvärdering göras avseende alla relationer, strukturer, processer och modeller i organisationen. Kapital, talang och information måste också sammanföras på ett annat sätt. Det kommer bland annat att förenkla produktionsmodeller och processer. Exponentiella organisationer är fullt kapabla av detta och inser att de måste organisera sig annorlunda i tid av omedelbar förändring.
Exponentiella organisationer utvecklar kontinuerligt och investerar i detta område. De är medvetna om snabba förändringar och den stora osäkerheten som går med dem. För dem är det en historia som leder en organisation utifrån en styv hierarkisk struktur. Där ligger deras styrka. De har ett antal användbara sätt att stanna stående i en ständigt föränderlig miljö. Dessa nya framgångsfaktorer kan sammanfattas i akronymerna SCALE och IDEA .
Denna akronym fokuserar på externa element som exponentiella organisationer använder som nya framgångsfaktorer. Bokstäverna representerar följande villkor:
Många pengar kan sparas genom att bara anställa personal när de behövs. Det är mycket viktigt att ha en bra pool av arbetare. Frilansare och egenföretagare med särskild kunskap och expertis.
Genom att skapa en stor fläktbas och korrekt kommunikation med allmänheten kan en organisation testa nya idéer och få finansiering och / eller publik finansiering vid behov.
Algoritmer är grunden för datorspråk. Vi lever i en värld där data samlas in och delas med hjälp av datorer, moln och andra digitala plattformar. Inget företag kan göra utan. Det är det bästa sättet att samla kundinformation och kommunicera med dem.
Du kan inte göra nya investeringar utan pengar. Därför måste företag alltid vara på utkik efter tillgångar, oavsett sätt, form eller form. Detta kan göras genom att erbjuda tjänster eller tillgång till plattform, till exempel genom en liten månadsbetalning i form av abonnemang.
Det är alltid bra för ett företag när användare och kunder är involverade. Detta kan initieras, till exempel genom att organisera tävlingar eller genom att be användare att tänka på lösningar på möjliga problem .
Där SCALE fokuserar på de externa elementen som en akronym, fokuserar IDEAS på de interna element som exponentiella organisationer använder som framgångsfaktorer:
Två system kan kommunicera med varandra via gränssnitt. Det här är ett sätt för organisationer att hålla kontakten med sina kunder och användare. Gränssnitt är oumbärliga för exponentiella organisationer.
Genom att implementera en instrumentpanel kan en organisation övervaka företagets prestanda. Användardata är omedelbart transparent och kan kopplas till gränssnitt.
Exponentiella organisationer är inte rädda för att experimentera. Som ett resultat är de öppna för att bearbeta förbättringar och kan reagera snabbt på feedback från sina användare.
Det finns knappast något utrymme för hierarki i en exponentiell organisation. Genom att låta lag att fungera autonomt fattas beslut snabbare och alla ansvarar för sina egna handlingar.
Ömsesidiga relationer mellan anställda och avdelningar är viktiga. För att undvika att hindra deras samarbete och kommunikation så mycket som möjligt hjälper så kallade aktivitetsflöden dem att göra realtidssamtal med varandra, oavsett var fysiskt är eller vilken tid det är. Det betyder att de inte behöver vänta på varandra och kan börja omedelbart.
Enligt medförfattaren Yuri van Geest är exponentiella organisationer 10 gånger bättre, snabbare och billigare än traditionella organisationer. Exponentiella organisationer ger ett tydligt svar på frågan ”varför”. Författarna kallar detta MTP ; Massiv , Transformativ , Syfte , som fokuserar på ett högre mål för att uppnå en radikal förändring. Det leder slutligen till en bättre värld.
Vad tror du? Vad är dina tankar om exponentiella organisationer? Känner du igen den praktiska förklaringen eller har du fler förslag? Vilka är dina framgångsfaktorer för organisationsutveckling i den snabbt föränderliga världen?
Mer information
There are no similar listings
Reset