MT_logo
(0)

Blooms taxonomi

Artikel om Blooms taxonomi

Förstå Blooms taxonomi

Blooms taxonomi dök upp först 1956, när Benjamin Bloom, en utbildningspsykolog, presenterade modellen i ”Taxonomy of Education Objectives: The Classification of Educational Goals (Book 1: Cognitive Domain).” Trots sin ålder är denna handbok en av de mest refererade böckerna i utbildningen.

Blomsters taxonomi, även om den är förankrad i utbildning, är också användbar i ett affärssammanhang, eftersom det hjälper dig att bedöma hur mycket utbildning och coaching människor behöver för att utföra effektivt i sina roller.

När vi lär oss något nytt börjar vi på den lägsta nivån av förståelse. Ju mer vi lär oss om ämnet, desto mer ”flyttar vi upp” till nästa nivå i skicklighet och komplexitet, och desto mer kan vi göra med den här informationen. I början vet vi helt enkelt om ett ämne – men när vi når de högsta nivåerna av förståelse, kan vi göra utbildade bedömningar och bilda väl avrundade argument för att stödja våra teorier.

Detta kan fint sammanfattas i ett pyramiddiagram som visas i figur 1 nedan. Här är de mest grundläggande förståelsesnivåerna bredare än de högre nivåerna, eftersom många fler människor har grundläggande kunskaper om ett ämne än de har högre kunskaper.

Bloom's Taxonomy Diagram

De sex nivåerna i Bloom’s Taxonomy relaterar till ”kognitiva” funktioner – dvs. funktioner förknippade med kunskap, förståelse och tillämpning. Låt oss titta på varje nivå mer detaljerat, börja på den lägsta:

  1. Kunskap – Detta är lärande på sin mest grundläggande nivå. Människor på denna nivå kan komma ihåg detaljer som terminologi och datum, och de kan komma ihåg fakta och siffror för att svara på grundläggande frågor.
  2. Förståelse – Förståelse innebär att individer kan få mening från sin kunskap genom att organisera, jämföra och tolka informationen.
  3. Användning – När människor kan tillämpa sina kunskaper kan de använda informationen på ett nytt eller annorlunda sätt för att lösa problem.
  4. Analys – På denna nivå kan individer dela upp informationen i delar och sedan undersöka dessa delar individuellt. Teamet kan se hur varje bit relaterar till helheten, förstå saker som orsak och effekt samt relationer.
  5. Syntes – Syntes innebär att individer kan sätta ihop alla elementen för att bilda en helhet.
  6. Utvärdering – Den sista nivån innebär att människor kan göra utbildade bedömningar om informationen och att de kan föreslå nya lösningar.

Notera:

Pyramidrepresentationen är en senare tolkning av Blooms arbete, utvecklad av Lorin Anderson, en tidigare student till hans. Anderson arbetade med en grupp lärare och psykologer för att uppdatera taxonomin. År 2000 publicerades ”A Taxonomy for Learning, Teaching and Assessing”, den andra stora skillnaden var att de ändrade namnet för varje nivå från ett substantiv till ett verb:

Blooms ursprungliga nivå Reviderad nivå
Kunskap minnas
Förståelse Förståelse
Ansökan tillämpa
Analys Analyserar
Syntes Skapande
Utvärdering utvärdera

Fördelen med Bloom’s Taxonomy är att det hjälper oss att identifiera var vi och individer inom våra team för närvarande är på pyramiden, så att vi kan se till att människor lär sig på rätt nivå. Vi kan också använda pyramiden för att hjälpa våra människor genom nivåerna för att nå nivåerna för lärande och förståelse som de behöver för att göra sina jobb effektivt.

Hur man använder verktyget

Så, hur kan du använda Bloom’s Taxonomy med ditt team? Vi tar upp vårt tidigare exempel för att illustrera hur du kan använda detta verktyg i teamutveckling.

Föreställ dig att du använder SWOT-analys för att utforma ditt företags strategi för nästa år. Du leder ett team av människor som inte vet någonting om SWOT – och tills de gör det kan du inte gå vidare med detta arbete.

Nivå 1: Kunskap

På denna nivå kan kunskap upprepas på samma sätt som det lärdes – att skriva, definiera, lista, märka och namnge.

Med vårt SWOT-exempel skulle ditt team kunna:

  • Berätta vad SWOT är.
  • Förklara varje element i SWOT-analys.

Nivå 2: Förståelse

Här förvandlas kunskap till förståelse och förståelse. Förklaring, sammanfattning, parafrasering och illustrering äger rum.

På denna nivå skulle ditt team kunna:

  • Beskriv varför SWOT skulle vara till hjälp i en affärsplan.
  • Förstå fördelarna och nackdelarna med SWOT-analys.

Nivå 3: Tillämpning

Här skapas en handlingsplan. Beräkning, lösning, tillämpning och konstruktion äger rum.

På denna nivå skulle ditt team kunna:

  • Konstruera en intelligent SWOT-analys för var och en av ditt företags produkter.
  • Tillämpa specifika företags resultatmätningar inom denna SWOT-analys.

Nivå 4: Analys

Fakta är separerat från fiktion. Kategorisering, jämförelse, separering och kontrast sker.

På denna nivå skulle ditt team kunna:

  • Dela ner varje nivå i deras analys och se tydligt hur varje nivå fungerar som en del av helheten.
  • Debattera strategiska frågor inom analysen för att säkerställa att de tar upp de viktigaste ämnena.
  • Jämför SWOT med andra strategiverktyg, till exempel USP-analysoch kärnkompetensanalys, som grund för utformning av strategi.

Nivå 5: Syntes

På denna nivå sker integration och kreativitet. Gammal information sätts samman på ett nytt sätt. Skapa, designa, uppfinna och utveckla – samt kontrollera och kritisera – äger rum.

Ditt team skulle kunna:

  • Hypotesera om SWOT-analys skulle fungera bättre om den används i kombination med ett annat strategiverktyg.
  • Lägg till nya element i SWOT-metoden för att göra det mer användbart.

Nivå 6: Utvärdering

I detta sista lärandeskede har fullständig förståelse inträffat. Alla delar samlas, vilket resulterar i handling. Dom, rekommendationer och motiveringar äger rum.

Ditt team skulle kunna:

  • Motivera och försvara analysen till styrelsen eller verkställande direktören och gör ett starkt fall för varför det är eller inte är ett lämpligt verktyg för att utveckla din organisations strategi.
  • Föreslå och / eller genomföra åtgärder eller policyer som hänför sig direkt till SWOT-analysen.

I vårt exempel behöver de flesta medlemmar i ditt team nå bara nivå 3 (Application), medan du måste förstå verktyget upp till nivå 6 (utvärdering).

Nyckelord

Att korrekt identifiera ditt teams kunskapsnivå kan hjälpa dig att se till att ditt folk är på rätt nivå för att säkerställa ett projekt framgång. Blooms taxonomimodell hjälper dig att tydligt se var ditt team är för närvarande, så att du kan avgöra var de behöver vara för att uppnå uppsatta mål.

Liknande artiklar

  • Not available •
0 (0)
  • Not available •
0 (0)
  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel