MT_logo
(0)

Betari Box-teorin

Artikel om Betari Box-teorin

Denna artikel förklarar Betari Box-teorin på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst det, kommer du att förstå grunderna i detta användbara kommunikationsfärdighetsverktyg .

Vad är Betari Box-teorin?

I Betari Box-teorin är mänsklig attityd och beteende kopplade till varandra. Detta enkla, runda diagram visar hur attityd och beteende är kopplade.

Betari Boxens ursprung är okänt. Namnet härrör från den persiska staden Betari, som ligger mitt i Iran. Betari nämns också i bibeln. Det är okänt som länkar båda dessa till Betari-rutan.

Cykel

Grunden för Betari-rutan avser tanken att mänskligt beteende påverkar sina egna attityder. En person signalerar och tolkar andras beteende och som utgör cykelstart. Trots allt handlar människor utifrån andra människors beteende. det påverkar de åtgärder den andra tar. Detta påverkar i sin tur den personen igen. Betari-rutan ger insikt om attityd och beteende beträffande varandras handlingar, representerade i en sluten cykel. Det lär människor hur man får mer inblick i sina egna handlingar och för att förbättra atmosfären på arbetsplatsen, till exempel. Det finns ofta cykliska beteendemönster på spel i arbetssituationer. Betari-rutan hjälper oss att förstå vilket inflytande vår egen attityd och beteende har på attityd och beteende hos dem omkring oss.

Betari boxcykel - ToolsHero

Praktiskt Betari Box-exempel

Betari-rutan bygger på principen ”det tar en att känna en”. Beteendet du visar är ofta det beteende du får från andra. Dessutom antar en individ vanligen att andra kommer att reagera på ett visst sätt, vilket stänger honom från olika tankar. Denna uppfattning fixar hans handlingar.

Exemplet handlar om själva direktionschefen Herman. Han är naturligt misstroende och tror inte omedelbart på de fyra medarbetarnas kompetenser. Till följd av detta antar han en mycket kontrollerande attityd gentemot sina anställda. Han följer sina aktiviteter varje timme, registrerar hur länge de spenderar på vissa uppgifter, bestrider dem för att vara borta från sin arbetsstation för länge och kontrollerar sitt arbete och korrigerar dem omedelbart om han tycker att det inte är så snusat. Resultatet av Hermans beteende är att hans fyra anställda börjar vända sig mot honom och avstånd från honom. De gör inte längre några självständiga beslut, eftersom de aldrig får det rätt ändå, och de tar inte längre något ansvar. Detta beteende bekräftar Herman tidigare dom, vilket gör att han blir ännu mer misstro mot sina anställda.

Påverka uppförande

Användningen av Betari Box handlar om att erkänna negativa cykler och förändra dig själv för att bryta igenom dem. Mänsklig attityd spelar en viktig roll i beteendet vi visar. Det handlar om action-reaktionsmönster. När människor är glada och positiva, påverkar detta positivt beteendet. Dessa människor är snälla och trevliga för andra, de ler och betalar komplimanger. Därefter kommer andra att återkomma med samma beteende; Det är trots allt svårt att vara ovänlig för någon som är så vänlig. Det omvända är också sant. När en person inte mår bra, är humörlig eller ledsen, är han mindre kapabel att dölja detta från resten av världen. I sitt beteende är han kort med andra, ovänliga eller till och med orättvist arg mot människorna kring honom. Dessa människor svarar i sin tur på samma sätt och kommer att börja undvika denna person eller konfrontera honom.

Mänsklig attityd visar på vårt yttre beteende. Tänk på ansiktsuttryck, användning av röst och intonation, eller användningen av vissa ord. Detta förekommer särskilt i åtgärder relaterade till andra människor. Allt vi visar i vårt eget beteende påverkar andras inställning.

konflikter

Om Betari Box-cykeln inte bryts är det en allvarlig chans att konflikter uppstår. Därför är det viktigt att känna igen och aktivt ta itu med processen. En högt driven perfektionist handlar ofta om stress som han ålägger sig själv. Han lägger emellertid också på dem som är omkring honom och blir otålig när hans kollegor inte har slutat sitt arbete i tid.

Dessutom är han ofta missnöjd med resultatet de levererar och tror att det alltid finns utrymme för förbättringar. Detta negativa beteende och korta temperament uppskattas inte av sina kollegor. Förutom det faktum att det stöter på dem, kommer de att vända sig mot den här personen och vara klumpig mot honom. Kanske kommer de att anta en cynisk eller sarkastisk inställning gentemot honom och skvaller om honom bakom ryggen. Den enda som kan bryta igenom detta mönster är perfektionisten själv. Han borde förändra sina vägar och bli medveten om sina egna handlingar och beteenden.

Därefter skulle han göra det bra att prata med sina kollegor och erkänna att han hade fel. Inledningsvis kommer hans kollegor att hitta detta konstigt, men så småningom kommer de att uppskatta det modiga steg han har tagit. Dessutom innebär det att det blir enklare för alla parter att ta itu med liknande situationer i framtiden.

Ändra beteende

För att ändra andras beteende är det viktigt att först titta på sig själv. Först ändra ditt eget beteende och attityd, och andras beteende kommer naturligtvis också att förändras positivt. Det finns anledning att betariboxen är känd som konfliktcykeln; Det visar perfekt hur inställning och beteende är kopplade. Effektivt lösa konflikter är bara möjligt om människor kan ändra eller anpassa sitt eget beteende, vilket inte ger utrymme för negativa tankar eller känslor som påverkar deras handlingar.

Det är din tur

Vad tror du? Har du någonsin hört talas om Betari Box-teorin? Känner du igen den praktiska förklaringen eller har du fler förslag? Vilka är dina framgångsfaktorer för bra attityd och beteendeanalys för att förstå båda och korrelationerna?

Mer information

  1. Bosco, A., Schneider, J., Coleston-Shields, DM, Sousa, L., & Orrell, M. (2018). Dyadisk konstruktion av demens: meta-etnografi och beteende-processsyntes. Åldrande och psykisk hälsa, 1-9.
  2. Fadaeimanesh, O. & Vanelslander, T. (okänd). Järnkundernöjdhet baserad på kulturteorier.
  3. Sappington, R. (2003). Att vända utövare till tränare. Journal of Quality and Participation, 26 (4), 15.

Liknande artiklar

© All rights reserved. Created with Voxel