MT_logo
(0)

Berkhouts Cykliska Innovationsmodell

Artikel om Berkhouts Cykliska Innovationsmodell

Denna artikel förklarar konceptet Cyklisk innovationsmodell eller CIM av Guus Berkhout (AJ Berkhout) på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst det förstår du grunderna i detta kraftfulla innovationsbegrepp , vilken cyklisk innovation innebär och varför det är nödvändigt.

Vad är den cykliska innovationsmodellen?

Den cykliska innovationsmodellen (CIM) är ett patenterat varumärke av AJ Berkhout(2007). Modellen visar att öppen innovation inte är linjär, men cyklisk. I modellen är de olika världarna, som spelar sin roll i innovationsprocessen, nära sammanflätade. Till skillnad från en linjär innovationsmodell betraktar den cykliska innovationsmodellen inte längre bara teknisk utveckling och investeringar. Det är den sammanhängande hela delen av (ekonomiska) variabler som enligt denna modell är nyckeln till framgångsrik innovation.

Den cykliska innovationsmodellen består av 4 olika världar som arbetar tillsammans: den tekniska sektorn (toppen), näringslivet (höger), marknaden för dessa företag (botten) och forskningen (vänster). I mitten av modellen är entreprenörerna. Entreprenörerna får ny information och idéer i modellen efter att ha upptäckt ett behov av dem.

"The Cyclic Innovation Model (CIM)." Adapted from Berkhout, Hartmann & Trott, 2010.

”The Cyclic Innovation Model (CIM).” Adapted from Berkhout, Hartmann & Trott, 2010.

Hur ser interaktionen mellan dessa världar ut?

Som visas i visualisering av CIM, den cykliska innovationsmodellen, börjar olika (kommunikations) strömmar att fungera när de olika världarna arbetar tillsammans. Till exempel, när ett behov eller ett problem diagnostiseras i samhället är det nödvändigt att detta kommuniceras med andra världar. På det sättet arbetar inte bara samhället med en lösning, utan kunskap, idéer och kapital från andra världar kombineras och innovationsförmågan ökar. Följande avsnitt beskriver dynamiken mellan de olika världarna:

1: Vetenskaplig forskning / Teknisk förändring (naturvetenskaplig och biovetenskaplig cykel)

I dagens konsumtionssamhälle växer efterfrågan och därmed utbudet. Varje ny smartphone måste vara utrustad med den senaste tekniken. Självklart uppstår inte dessa egenskaper ur intet. Med solid kunskap från den vetenskapliga världen, till exempel utvecklades hårdvaran för att skanna fingeravtryck från denna värld.

2. Teknologisk förändring / produktutveckling (integrerad konstruktionscykel)

Ingenjören som arbetar hos det smarta telefonföretaget i fråga säkerställer i sin tur att funktionen är redo att introduceras i den nya generationen smarta telefoner.

3. Produktutveckling / marknadsövergångar (differentierad servicecykel)

Behovet av att låsa upp en smart telefon med en fingeravtrycksskanner kommer från samhället, marknaden. Andra behov eller efterfrågan är t.ex. ”ansiktsigenkänning”, röststyrningsfunktioner etc. Dessa behov svaras sedan av de andra aktörerna i den cykliska innovationsmodellen.

4. Marknadsövergångar / vetenskaplig forskning (ekonomi och samhällsvetenskap)

Nya vetenskapliga insikter säkerställer att förändringar i utbud och efterfrågan tydligt kartläggs. Dessa insikter bildas genom att noggrant analysera samhällsekonomiska processer och nya investeringar i produkter och / eller tjänster. Ju färre hinder det finns mellan dessa världar, ju snabbare flödet av kunskap, idéer, produkter och kapital kommer igång och desto större är innovativ kraft. Det är viktigt att notera att flödet ska kunna röra sig fritt genom hela systemet. Den cykliska innovationsmodellen uppmanar dig att uppfinna både till vänster och till höger.

Barriärer bildas ofta av föråldrade institutioner som drar nytta av att hålla innovationer borta från marknaden. Den störande effekten som då uppstår kan återställas av marknadskrafterna, men i fråga om innovationer relaterade till det civila samhället har regeringen en ledande och ansvarsfull roll.

Från en linjär till en cyklisk vision

Numera är den cykliska modellen att föredra. Men många innovativa processer och utvecklingsprojekt är fortfarande linjära. Alltför ofta antas det att endast innovation inom den tekniska sektorn kan leda till innovation. Innovationerna behöver placeras i rätt sammanhang så att innovationsvärdet blir tydligt. Detta är möjligt efter det att undersökningar om marknadsövergångar eller samhällsbehov.

Ett exempel på en uppfinning som utvecklades och sprids ut enligt den cykliska innovationsmodellen är det binära nummersystemet . Det binära nummersystemet används för beräkningar på nästan alla datorer. Systemet, där siffrorna 1 och 0 används, utvecklades av den tyska forskaren Gottfried Wilhelm von Leibnits (1672). Tekniken applicerades sedan i produkter (datorer) och förändrade samhället på ett sådant sätt att de andra världarna också var motiverade för att påbörja innovation på detta område.

En linjär innovationsmodell fokuserar, som sagt, på den tekniska sektorn och strömmen av investeringar. En följd av detta kan vara att marknaden översvämmas med försörjningsdrivna produkter för vilka det inte har fastställts om det finns en efterfrågan. Innovation är därför inte bara en fråga om ett tekniskt genombrott, men värdeskapandet måste vara tydligt. Det är dock svårt att identifiera det finns ett värdeskapande på förhand eftersom värdet läggs till under hela innovationsprocessen. Oavsett om det finns en efterfrågan på produkten eller tjänsten eller inte, skapas värde någonstans i den cykliska innovationsmodellen, vilket kan leda till nya innovationer.

Slutsats

Efter övergången från linjära till cykliska innovationer ökar utvecklingen som säkerställer framsteg. Eftersom olika världar jobbar tillsammans utvecklas förmågan att innovera. Innan världskollektivet börjar uppfinna, är det nödvändigt att värdeskapandet har identifierats tydligt. Detta är viktigt för att hindra marknaden från att översvämma med utbudsdrivna produkter eller tjänster.

Referenser

  1. Berkhout, A. J., Hartmann, D., Van Der Duin, P., & Ortt, R. (2006). Innovating the innovation process. International journal of technology management, 34(3-4), 390-404.
  2. Berkhout, A. J., & Van Der Duin, P. A. (2007). New ways of innovation: an application of the cyclic innovation model to the mobile telecom industryInternational Journal of Technology Management, 40(4), 294-309.
  3. AJ Berkhout sin hemsida, portfölj och publikationslista: http://www.aj-berkhout.com

Liknande artiklar

  • Not available •
0 (0)

© All rights reserved. Created with Voxel