Över de senaste 200 åren har inflytandet från företag och industrier på vårt samhället ökat mycket fort och enormt. Inget fenomen som det om vilket företagets syfte som skall tjänas diskuteras idag av många personer med olika bakgrunder, däribland:
I länder med en marknadsekonomi är den allmänna uppfattningen att företag bör sträva efter en ekonomisk lönsamhet. Hur som helst så är det många personer som likaledes kommer att samtycka att organisationer har också ett bestämt socialt ansvar. Lönsamhet- och ansvar kan och bör kombineras i en ideal värld, hur som helst är det tydligt att de åtminstone är delvist motsägande.
Å ena sidan måste företag åstadkomma vinster för att fortleva. Specifikt måste företaget tillhandahålla en högre avkastning på deras egna kapital kapital än vad som aktieägarna kan komma att få om de satte in deras pengar på ett riskfritt bankkonto. Vinsterna som skapas, bygger förtroende hos investerare och återspeglas oftast i högre aktiepriser, som gör det lättare för företaget förverkliga sina mål. Vinsterna är inte bara ett resultat, utan också en källa till företagets konkurrenskraftiga väl och ve.
Å ena sidan är företag ett nätverk av olika parter och personal som arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål och är inte bara ”ekonomiska maskiner”. Anställda representerar nuförtiden en viktig del av värdet i alla företags (intellektuella kapital). För att motivera personalen till att arbeta hårt för ett företags intresse, måste man bygga upp ett visst förtroende med dem. Alltjämt är det viktigt att förtroendet utvecklas mellan organisationen och dess yttre miljö (kunder, leverantörer, regering och intressegrupper). Ett sådant förtroende kan endast växa från en uppfattad känsla av trygghet i att alla individernas och nyckelpersonernas intressen tas i beaktande.
Perspektiv på aktieägarvärde betonar lönsamhet som det viktigaste och ser organisationer i första hand som instrument av dess ägare. Aktieägarvärdets förespråkare tror att framgången hos en organisation kan mätas på saker som aktiepriset, utdelningar och ekonomisk vinst. De betraktar hanteringen av nyckelpersoner och intressenter hellre som något betydande än som ett slut/ett syfte i sig självt. De tror, att socialt ansvar inte är något som berör organisationer, och tänker att samhället är bäst tjänat av organisationer som följer egennytta och ekonomisk prestationsförmåga. Delar du denna uppfattning?
Aktieägarevärdes-filosofin är dock inte blind för de krav som ställs på företaget av andra nyckelpersoner än aktieägarna. Emellertid när du inser att det är lämpligt (beroende på situationen) att uppmärksamma dessa betyder inte detta att det är företagens syfte att tjäna dem. Syftet med ett företag är först och främst att maximera aktieägarevärde, inom vad som är tillåtet inom lagens råmärken. Förespråkare för ”Perspektiv på aktieägarvärde” är övertygade om att samhället är bäst betjänat av en ekonomisk logisk grund. Ansvar för anställning, lokala föreningar, miljön, konsumentvälfärd och sociala utveckling är inte organisatoriska angelägenheter, utan bör hanteras av individer och regeringar. Genom att följa en förstärkt egennytta och genom att underhålla marknadsbaserade relationer mellan företaget och alla nyckelpersoner följer maximalt värde för aktieägarna som sedan resulterar i nytta och utveckling av samhället! Tillspetsade beskrivningar, men värt att fundera på. Delar du denna beskrivning?
There are no similar listings
Reset