Categories: Ledarskap
3,9 min read
Dela innehållet:

Denna artikel förklarar Mind Mapping , utvecklad av Tony Buzan , på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst att du kommer att förstå grunderna i dettaa kraftfulla effektivitets- och inlärningsverktyg.

Introduktion

Forskning har visat att våra hjärnor fungerar bättre när vi huvudsakligen använder bilder, symboler och föreningar. Dessa faktar lämnas oanvända dagligen och visar tydligt på en outnyttjad kapacitet och tillfällen.  Dock finns en metod som stämmer överens med resultaten av denna forskning och som gör att lärandet och minnet blir mer effektivt och hanterbart. Denna metod kallas Mind Mapping och de uppfanns av författaren och konsulten Tony Buzan.  Mind Mapping är en användbar teknik som hjälper dig att lära dig mer effektivt. Det förbättrar hur informationen registreras och den stöder kreativ problemlösning. Begreppet Mind Mapping är också känt som Concept MappingSpray Diagrams, och Spider Diagrams.

Vad är Mind Mapping?

En bild är värd tusen ord är ett berömt ordspråk. Enligt Tony Buzan är Mind Mapping en tvådimensionell noteringsteknik med vilken en mind map görs med all relevant kunskap om ett visst ämne. Genom att kartlägga nyckelord eller ordbilder (dvs ord som sammanfattar en viss aspekt konsekvent och som utgör grunden för ytterligare förening) med bild, ritningar och färg använder vi vår fulla hjärnkraft. Mind Mapping är en effektiviseringsmetod som sammanhänger perfekt med hjärnans funktion och optimalt utnyttjar vår hjärnkapacitet.

Hur skapar man en mind map?

I praktiken betyder det att den centrala idén är representerad som en bild / form i mitten av ett pappersark (mindmap). Från denna bild / form i mitten ritas flera huvudgrenar som relaterar till den centrala ideen. Dessa grenar är märkta med nyckelord och de kan utökas med nya föreningar som stöds av bilder och färger om det behövs. Denna ram skapar automatiskt en klar översikt och struktur av ämnet. Den centrala idén sätts i mitten av sidan med de centrala teman som strålar ut från den.

Mindmap

Mind mapping är användbar för:

1. Arbete

För både små och omfattande uppgifter, daglig planering, erbjudanden, presentationer och presentationer, telefonsamtal och säljförhandlingar, möten, brainstorming-sessioner, projekt, projektplanering och ge en översikt över aktuell kunskap.

2. Studier

Rapporter, uppsatser, sammanfattningar, tentor och presentationer.

3. Privata frågor

Förberedelserna för flytt, renovering, fest eller semester.

Fördelar med mind mapping

Människor i alla åldrar kommer att ha ökad förståelse för vissa ämnen, eftersom kartor förtydligar sammanhanget i den övergripande strukturen.

Detta skapar en bättre förståelse och gör det lättare att reproducera fakta.

Kreativ förmåga stimuleras också genom att använda Mind Mapping, eftersom både vänstra och högra hjärnhalv-frekvenserna fungerar tillsammans.

Nya dimensioner kommer att läggas till arbete och studier som gör processen effektivare och mindre tidskrävande.

Tips för att skapa Mind Maps:

  • Använd enkla ord eller mycket korta meningar för att hålla sakerna korta och till den punkten.
  • Använd färg för att skilja idéer.
  • Använd symboler eller bilder för att stödja orden. Foton eller bilder är lättare att komma ihåg än ord.
  • Använd tvärbindningar för att förstå hur föreningar påverkar varandra.

Nyckelfaktorer

Mind Mapping är en kraftfull noteringsmetod. Mind Maps markerar inte bara viktiga fakta, utan visar också den övergripande strukturen i ett ämne och den relativa betydelsen av enskilda delar av det.

Mind mapping är perfekt när du behöver tänka kreativt och kan hjälpa dig att skapa nya kopplingar mellan idéer. Detta är användbart när du har problem att lösa.

För att använda Mind Maps effektivt är det bäst att skriva ut dina ord, använda olika färger (för att lägga till visuell påverkan) och att infoga symboler och bilder för att stimulera kreativt tänkande.

Om du gör någon form av forskning eller notering, försök experimentera med Mind Maps. Du kommer älska att använda dem!

Mer information

  1. Anderson, JV (1993). Mind mapping: Ett verktyg för kreativt tänkande . Business Horizons , 36 (1), 41-46.
  2. Buzan, T. (2006). Mind mapping . Pearson Education .
  3. Mento, AJ, Martinelli, P., & Jones, RM (1999). Mind mapping i ledarskapsutbildning: applikationer och resultat . Journal of Management Development, 18 (4), 390-416.

Leave A Comment

Related Posts