Categories: Ledarskap
9,5 min read
Dela innehållet:

Horisontell integration?

Horisontell integration är en strategi som ett företag anpassar sig när det strävar efter att erbjuda sina produkter eller tjänster på olika marknader för att stärka sin position i branschen. Detta kan göras genom att antingen fusionera med eller förvärva ett annat företag som producerar eller erbjuder samma tjänster.

Horisontell integrationsstrategi kan bli ett affärsmonopol eftersom det med denna strategi är möjligt att fånga och täcka tillhandahållande av tjänster, minska konkurrensen, uppnå hög ekonomisk lönsamhet och få tillgång till nya marknader.

Med sådana horisontella sammanslagningar eller förvärv är att Horisontell integration är att minska konkurrensen från nya potentiella rivaler eller redan etablerade på marknaden som företaget vill ta över. I slutet av 1990-talet experimenterades denna affärsstrategi och antogs av banker och försäkringsbolag.

I många fall anpassar företag denna strategi av någon av de två orsakerna nedan:

 • Företaget försöker öka sin marknadsföringstäckning genom dotterbolag eller att erbjuda denna tjänst för försäljning eller inom olika marknadssegment
 • Företaget etablerar flera filialer i olika delar av staden eller landet där liknande produkter erbjuds

Horisontell integration som en produktionsstrategi

Horisontell integration kan vara fördelaktigt för företag som vill täcka olika marknader. Sådana företag kan dra nytta av sin kunskap och erfarenhet för att etablera sig i olika sektorer och därmed ha större möjligheter i sin portfölj av erbjudanden.

Företaget Apple är ett exempel på detta eftersom det utnyttjade sin intelligens vid tillverkning av telefonprodukter (iPhone) för att öppna nya marknader som surfplattor. Idag är Apple ett av de största företagen i världen när det gäller att ha tillgång till olika marknader i teknikvärlden.

Med ovanstående försöker företaget öka företagets storlek, uppnå en storskalig ekonomi och minska konkurrensen inom samma bransch. Den horisontella integrationsstrategin är mest effektiv när:

 1. Konkurrenterna saknar förmågor och kunskap som företaget redan har (konkurrensfördel)
 2. Organisationen har tillräckliga ekonomiska resurser för att hantera fusioner och förvärv
 3. Företaget har teknisk kapacitet, mänsklig talang och andra resurser för att komplettera fusionen

Fördelar med horisontell integration

Med hjälp av Horisontell integrationsstrategi kan organisationer dra nytta av följande fördelar

 • Minskar konkurrensen inom sektorn
 • Nya distributionskanaler utnyttjas till följd av sammanslagning med andra företag
 • Stärker marknadspositioneringen
 • Kompletterar den befintliga produktportföljen snarare än att skapa ett nytt märke från början
 • Ökar företagets förhandlingsstyrka med sina kunder och leverantörer
 • Minskar kostnaderna för internationell handel
 • Ökningar i organisationens inkomster

Dessa fördelar med horisontell integration kan leda till tillväxt av synergier inom FoU, produktion, erbjudande av produkter och tjänster och mer. Resultatet är en starkare kommersiell position på marknaden.

Businessexempel på horisontell integration

Ett av företagen som implementerar Horisontell integration är GAP Inc., ett textilförsäljningsföretag. GAP Inc. kontrollerar tre olika företag: Banana Republic, Old Navy och det nämnda varumärket GAP. Varje företag har butiker som säljer plagg designade för att tillgodose behoven hos olika grupper. Banana Republic säljer kläder med högre kostnad med en avancerad bild, GAP-butiker säljer måttliga kläder som riktar sig till män och kvinnor i alla åldrar, och Old Navy säljer prisvärda kläder speciellt till barn och ungdomar, men inte andra åldrar. Genom att använda dessa tre företag har GAP Inc. varit mycket framgångsrikt med att kontrollera ett stort segment av detaljhandel inom textilsektorn.

Andra exempel på företag med horisontell integration

Ett av de viktigaste målen för ett kommersiellt företag är tillväxt. Företag söker tillväxt eftersom det kommer att leda till en större kontroll och makt över marknaden och konkurrensen. I en redan framgångsrik organisation kan målet vara att uppnå marknadsdominans. För att uppnå detta mål är det troligt att de kommer att förvärva eller fusionera med ett annat företag för att bli mycket mer konkurrenskraftiga och uppnå en starkare position i marknadsmiljön. Det är inte förvånande att större företag inom varje bransch äger ett antal andra varumärken. I vissa fall tenderar företag till och med att bli en monopolist om de inte kontrollerades externt.

Ett exempel på detta är Mattel. Mattel är världens ledande leksaksföretag. Företaget förvärvade flera varumärken genom åren. Det viktigaste förvärvet var köpet av Fisher-Price 1993. Likaså hade Hasbro, marknadens näst största leksaksföretag, tagit över varumärken som Milton Bradley och Playskool.

Horisontell integrationsexempel: Coca-Cola förvärvar juicemärken

Som en del av deras horisontella integrationsstrategi förvärvade Coca-Cola del Valle 2007. Detta var ett av de viktigaste mexikanska juice-företagen, med målet att utöka sin dryckeportfölj främst i Latinamerika. På detta sätt kunde Coca-Cola täcka andra fronter genom att ta över tillverkningen av ersättningsprodukter som energidrycker i första hand, som inträffade vid lanseringen av Powerade och juice. För kraftfulla företag som Coca-Cola händer detta regelbundet.

Exempel på horisontell integration: Disney förvärvar Pixar

År 2001 och 2004 hade Pixar konflikter med Disney eftersom villkoren för samarbete för filmerna inte avtalades. Pixar ville att Disney bara skulle distribuera filmerna och fullständigt avsätta produktionsstyrning och marknadsföringsrättigheter till filmerna. De hade problem under flera år och avbröt förbindelserna 2004.

2005 undersökte Disneys nya president, Robert Iger, Disneys ekonomiska situation och, mot bakgrund av Pixars filmers popularitet, samrådde företagets styrelse och aktieägare om ett eventuellt förvärv av Pixar. 2006 tillkännagav Disney köpet av Pixar för 7,4 miljarder USD. Förvärvet innebar inte en sammanslagning av namn, utan involverade Walt Disney Studios som dotterbolag och The Walt Disney Company som ägare.

Exempel på horisontell integration: Facebook förvärvar Instagram

2012 köpte Facebook Instagram för en miljard dollar i kontanter och lager med avsikt att hålla Instagram-ledningen oberoende. Förvärvsverksamheten stängdes officiellt till ett pris av 300 miljoner dollar kontant och 23 miljoner aktier.

Nackdelar med horisontell integration

 • Synergier med andra företag ger inte alltid det förväntade mervärdet för organisationen
 • Rättsliga konsekvenser. Horisontell integration kan leda till ett monopol som är nedslående för många regeringar på grund av bristen på konkurrens från andra organisationer
 • Minskad flexibilitet. Stora företag är svårare att hantera eftersom de är mindre flexibla när de introducerar nya produkter på marknaden
 • Potentiella problem med organisationskultur och ledarstilar vid sammanslagning av företag

Även om horisontell integration är en möjlighet för affärsutvidgning, kan den också möta stora utmaningar, såsom skapandet av monopol, komplexa ledningssituationer, samordning och till och med organisationskulturen i företaget, eftersom förändringar kan vara stora bland anställda på grund av sammanslagningen företaget.

Förutom horisontell integration finns det också vertikal integration. Vertikal integration är det motsatta från horisontell integration, och den modellerar stilen för ägande och kontroll. Företagen förenas av en hierarki och delar samma ägare för att generera synergier inom organisationen som styrs av samma ledning i jakten på större vinster från deras primära målsektor.

Ett exempel på denna typ av företag är olika företag inom oljeindustrin. Denna typ av företag kan ha kontroll över prospektering, borrning, produktion, transport, raffinering, kommersialisering, distribution etc. Med dessa kompletterande aktiviteter strävar företaget efter ett gemensamt mål, t.ex. en större marknadsandel.

Tre typer av vertikal integration

 • Bakåt vertikal integration: när företaget skapar företag som producerar råvaran
 • Framåt vertikal integration: när företaget köper eller bygger företag att distribuera sin produkt / tjänst
 • Kompenserad vertikal integration: dotterbolag etableras som levererar råvaror och samtidigt distribuerar produkten

Vertikal integration syftar till att minska tillverkning och produktionskostnader, omfattningsekonomi, bättre resursanvändning och större kontroll och planering från början till slutet av värdekedjan, minska beroendet av mellanhänder och därmed ha en enda ägare som har aktiviteter i olika faser av branschen där företaget är. Företag försöker ha större kontroll över konkurrensen.

Skillnader mellan horisontell integration och vertikal integration

Ett företag som använder horisontell integration fusionerar eller förvärvar andra företag som producerar eller tillhandahåller samma tjänster med målet att skapa marknadspositionering. Med vertikal integration utvecklas expansionsåtgärder i ny affärsverksamhet inom företagets olika produktions- och distributionsprocesser.

För att bättre förstå differentieringen av dessa två affärsstrategier, läs nedan det praktiska exemplet på två organisationer som fattar omvandlingsbeslut för företaget.

Exempel på horisontell integration

En restaurang vill dock expandera, istället för att börja från början på en annan plats i staden, smälter den samman med en annan restaurang eftersom denna restaurang har varit verksam i länge och känns igen av sina kunder.

Exempel på vertikal integration

Ett stormarknadsföretag vill erbjuda möjligheten att leverera hem till sina kunder, men istället för att anställa ett mattransportföretag, upprättar det sina egna distributionsvagnar för att bära sina produkter.

Slutsats

Företag som använder Horisontell integration vill uppnå företagets positionering på den territoriella expansionen. De fattar beslutet att fusionera eller förvärva andra liknande företag. Detta är lönsamt när de ska starta företag i olika länder eller platser där du inte har tillräcklig kunskap. Att utnyttja denna typ av möjligheter kan komma med stora fördelar. Företag som använder horisontell integration får tillgång till information om kunder, marknaden och den kompletta miljön som företaget verkar i. Detta hjälper organisationen att uppnå sin önskade kommersiella position på marknaden.

Horisontell integration är också en konkurrenskraftig strategi som kan skapa skalfördelar, öka marknadsstyrkan jämfört med distributörer och leverantörer , öka produktdifferentiering och hjälpa till att komma in på nya marknader. Genom att slå samman två företag finns det en större chans att generera ökade intäkter än intäkterna som kan genereras av någon av de sammanslagna organisationerna.

Oavsett om horisontell integration eller vertikal integration är den som bäst passar ditt företag, studera dessa två strategiska alternativ för att förstora ditt företag idag.

Leave A Comment

Related Posts