Categories: Kreativitet
5,7 min read
Dela innehållet:

Den här artikeln förklarar konceptet Tvångsanslutningar på ett praktiskt sätt. Efter att ha läst det förstår du grunderna i detta kraftfulla kreativitetsverktyg .

Vad är tvångsanslutningar?

Brainstorming i näringslivet kan bli stillastående och inaktuellt. Ofta kan inte du drabbas av hinder som du inte kan övervinna. Sådana problem är vanligtvis en följd av ovillighet att ta risker utanför din erfarenhet.

Genom att dra sig bort från din komfortzon kan du få nya idéer som leder till revolutionerande problemlösningar och fina idéer för produkter och tjänster.

Ett tillvägagångssätt för kreativt tänkande som kallas ”tvångsförbindelser” kan hjälpa dig att övervinna vägarna och hjälpa dig att tänka ”utanför lådan” för att få nya idéer och öka din verksamhet.

Hur fungerar tvångsanslutningar?

Ett par författare, Don Koberg och Jim Bagnall , föreslog begreppet ”Morphological Forced Connections” i början av 1970-talet. Deras tillvägagångssätt krävde skapandet och användningen av en matris i flera steg:

 1. Att ange attribut för ett objekt eller en situation i horisontella kolumner.
 2. Skapa rader under varje kolumn som innehåller alternativa attribut.
 3. Gör slumpmässiga löpningar genom alternativen, välj en från varje kolumn.

Genom att ”tvinga” kopplingar mellan egenskaper som annars inte verkar orelaterade uppstår nya idéer. Tänk på en skrivare. Så här ansluter du en skrivare till mat?

En skrivare skapar bilder och text på papper. Tänk därefter på möjligheten att skriva ut på alternativa material. Tänk dessutom på att skriva ut annat än bilder och text. Snart kan du komma med tanken på att skriva ut konkreta saker.

Du kanske frågar, ”Kan jag göra det här?” Framkomsten av 3D-utskrift har visat möjligheten att skriva ut objekt. 3D-tryckteknik har också blivit billigare och flexibelän konventionella tillverkningsmetoder som CNC-fräsning. I själva verket tillåter denna tillsatstillverkningsteknik oss nu att producera detaljerade, komplicerade produkter som en gång var omöjliga att skapa.

– Annons –

Exemplet ovan börjar bara visa kraften för ”tvångsförbindelser”. Trots allt tillåter 3D-utskrift nu att människor skriver ut objekt i olika material, inklusive mat, ädla metaller eller biovävnad.

Du kan ta taktiken för tvångsförbindelser ett steg längre. Du kan till exempel ta två olika koncept eller produkter och sedan tillämpa egenskaperna hos varandra. I slutändan kan du komma med idéer som stimulerar innovation och ökar lönsamheten.

Hur ger detta tillvägagångssätt fördel?

När du hittar lösningar med ”forced connections” -metoden, bryter du dig fri från dina traditionella tankegångar. Även om du gör det krävs beslutsamhet, kan de resultat du får dramatiskt förbättra din produktivitet.

Under brainstorming-sessioner kommer du att upptäcka att tvångsförbindelser kräver att du följer ett problem som inte överensstämmer med problem. Av denna anledning kan du komma med nya idéer som överskrider omfattningen av din upplevelse.

Bara genom att hitta relationer mellan orelaterade objekt och idéer kommer du snart att hitta fantastiska lösningar. Så gör en lista över de produkter och tjänster du har och fortsätt att arbeta tills du hittar kopplingar mellan dem.

Exempel på tvångsanslutningar

Antag att en av dina produkter är en isolerad vattenbehållare och du vill marknadsföra den. För att börja med ”forced connections” -modellen skulle du tänka på allt som människor kan göra med det. Vad kommer att göra din produkt oemotståndlig?

Förutom att göra vatten bärbar och bekväm, skulle du behöva tänka på hur du kan göra din produkt bättre än andra. Som en del av denna process kan du skapa associationer mellan det och något annat, som luft.

Så vilka föreningar kommer i åtanke när du tänker på luft? Skriv ner dem. Här är 3 föreningar om luft:

 • nödvändig
 • lättvikt
 • rena

Försök nu att använda dessa attribut på din produkt:

 • Nödvändigt : Vatten är nödvändigt, nödvändigt för livet. Istället för att köpa flaskvatten, fyller du helt enkelt på din isolerade vattenflaska och håller den med dig hela tiden.
 • Lättvikt : Lätta material som används vid tillverkningen av våra flaskor, se till att flaskan i sig inte ger mycket extra vikt.
 • Rengöring : Rengöring av våra flaskor är lätt. Du kan lägga det i diskmaskinen så många gånger du vill. Materialen är diskmaskinskydda och hanterar höga temperaturer väl.

Som du kan se, kan dessa enkla föreningar användas både i tillverkningsprocessen (gör din produkt lätt, lätt att rengöra) och i marknadsföring också (kommunicera dessa egenskaper till dina målköpare och förklara hur detta löser sina problem).

Slutsats

Världen av ”tvångsförbindelser” leder dig till att skapa matriser som låter dig tänka på sätt som du kan hitta både obekväma och spännande. Det kan hjälpa dig med allt från problemlösning till marknadsföring.

Nu när du förstår grunderna för ”tvångsförbindelser”, använd tekniken för att driva dig och ditt team borta från din komfortzon. När du går in i en ny värld av innovation, njut av äventyret. Vem vet vilka nya produkter och lösningar som du kommer att upptäcka?

Det är din tur

Vad tror du? Är kreativitetsverktyget ”tvångsanslutningar” i din yrkesmiljö tillämplig? Känner du igen den praktiska förklaringen eller har du fler förslag? Vilka är dina framgångsfaktorer för att skapa nya idéer och utanför boxtänkandet?

Dela din erfarenhet och kunskap i kommentarfältet nedan.
Om du gillade den här artikeln kan du prenumerera på vår gratis nyhetsbrev för de senaste inläggen på Management-modeller och metoder. Du kan också hitta oss på Facebook , LinkedIn , Google+ och YouTube .

Mer information

 1. Bodell, L. (2012). Döda företaget: Avsluta status quo, starta en innovationsrevolution . Bibliomotion.
 2. Koberg, D. & Bagnall, J. (1974). En mjuksystems guide till kreativitet, problemlösning och processen att nå mål . Denna härliga guide till designprocessen skapades länge innan ”designtänkandet” blev ett buzzword bland affärsinriktade designers.
 3. Firestien, RL (1998). Varför tänkte jag inte på det ?: En guide till bättre idéer och beslutsfattande: en fabel . Williamsville, NY: Innovation Systems Group.

Leave A Comment

Related Posts